Októberi gombák

Vasárnap ismét kibicikliztem Póstelekre. Egy-egy ilyen kiruccanás oda-vissza 20km tekerést jelent. Azonban a szép időben vétek lett volna a négy fal közt maradnom. Ezért elindultam megnézni, hogy az eltelt napok alatt mennyit változott a gombahelyzet. Jó ötletnek bizonyult az újabb túra, mert a kedvenc csertölgy Quercus cerris telepítésemben, ami gyertyánnal Carpinus betulus elegyes újabb gyökérkapcsolt fajok jöttek elő, például a ligeti pókhálósgomba Cortinarius largus.
A kedvenc helyem mellett nyárfatelepítés van, és a köztük lévő földúton szintén meglepetésbe botlottam, a lila susulykába Inocybe geophylla var. lilacina.
Egy akácos részen a begöngyöltszélű cölöpgomba Paxillus involutus friss példányaira leltem.
A túra végén még benéztem a Körös klubhoz, mert a génbank területe egy gombaéden. Sok gyökérkapcsolt gomba él a fiatal fákkal együtt. Itt találtam a nyárfa-érdestinórut Leccinum duriusculum és a kékhátú galambgombát Russula cyanoxantha. Természetesen a korhadékbontók is jól érzik magukat a fiatal fák alatt. Végre helyben láthattam a lila pereszkét Lepista nuda.
A sok gomba ellenére nem szoktam gombászni a génbank területén, mert természetvédelmi terület. Csak dokumentálom a fajokat. Kell egy (több) hely az élőlényeknek, ahol emberi zavarás nélkül élhetnek és sokasodhatnak. Ilyen a génbank, ami nagyon jó túracélpont minden évszakban. Kicsi területén állatok, növények, gombák zsúfolódtak össze. Káprázatos a fajgazdagság. Leginkább májusban pezseg itt az élet, amikor költenek a madarak, virágoznak a védett növényritkaságaink. Október végén inkább a gombák tobzódnak, kihasználják a rövidke meleg, nedves időszakot. Igyekezniük kell, mert a vénasszonyok nyara pár nap múlva véget ér.

A szövegben említett fajokon kívül a következőkkel találkoztam:


késői laskagomba
Pleurotus ostreatus

émelyítő pereszke
Tricholoma lascivum
enyhe galambgomba Russula pectinatoides
törékeny galambgomba Russula fragilis
feketésvörös galambgomba Russula atropurpurea
változékony tinóru Boletus luridus
fehér sörtéscsészegomba Humaria hemisphaerica
széleslemezű fülőke Megacollybia platyphylla
bimbós pöfeteg Lycoperdon perlatum
begöngyöltszélű tejelőgomba Lactarius zonarius.

Pár nap szárazabb, napsütéses idő máris éreztette hatását, és a hétfői gombák közül több eltűnt, összeszáradt. Ezek viszont további termőtesteket növesztettek:

hasadtlemezű-gomba Schizophyllum commune
zsemleszínű fakógomba Hebeloma crustuliniforme
kerti susulyka Inocybe rimosa
sárga kénvirággomba Hypholoma fasciculare
gyenge áltintagomba Parasola plicatilis
barna porhanyósgomba Psathyrella piluliformis
szarvasagancsgomba Xylaria hypoxylon
rózsáslemezű tejelőgomba Lactarius controversus
zöld ánizsgomba Clitocybe odora
bükkfa-tapló Fomes fomentarius
lepketapló Trametes versicolor
nyálkás gyökeresfülőke Xerula radicata
barna csengettyűgomba Pluteus cervinus
húsbarna pénzecskegomba Laccaria laccata.

Szombaton érkezik a mediterrán ciklon, ami ránk fogja hozni az északi hideget. Csak pár napunk van, hogy idén még láthassunk melegkedvelő nyári gombákat. Használjátok ki a rövidke időt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése