Helyzetjelentés

Sajnos a száraz periódus nem ért véget, az aszály országszerte érezteti hatását. Számos jó gombalelőhely porzik és kedvenceinknek semmi nyoma. Ugyan reggelente sok harmat csapódik le, és ezt is tudják hasznosítani a gombák, de a termőtest képzésük csak ott indult meg, ahol valamennyi eső volt. Az őrségi túra során ritka nagy mázliba gyalogoltam bele, mert a dél-nyugati rész szintén csapadékhiánnyal küzd. Az ország oda-vissza átszelése közben mindenhol látszódtak az aszály nyomai. Az uralkodó szín a barna volt. Az előrejelzés szerint a hónap közepén jönni fognak az esőt adó frontok. A szombaton átvonuló inkább a déli területeket érinti. Egyelőre nem akar jelentősen megváltozni az időjárási helyzet és szárazból átfordulni nedvesbe. Ez nagyon szomorú. Azonban a gombász olyan embertípus, aki soha nem adja fel a reményt, mert jól tudja, hogy a gombák bármikor készek meglepni. Ha kegyes lesz a természet és sokáig elmaradnak a hajnali fagyok, akkor akár december közepéig találhatunk valamilyen gombát. Most már az őszi-téli fajok fognak beindulni mint például a közismert késői laskagomba Pleurotus ostreatus, ami átveszi a melegkedvelő nyári laskagomba Pleurotus pulmonarius helyét. Az október eleji fagyoktól megkímélt területek füves élőhelyei elegendő víz esetén ontják a csiperkéket és fehér tarlógombát Leucoagaricus leucothites. Itt-ott a nitrogénban dús talajú helyekről óriás pöfeteg Calvatia gigantea is előkerülhet. A legtöbb pöfeteg, amíg belsejük fehér, ehető. Vigyázzunk, hogy a rőt áltriflát Scleroderma citrinum és rokonait ne szedjük fel helyettük. Beindult a fagyilkos gyűrűs tuskógomba Armillaria mellea. A kalapját fogyasszuk és legalább húsz percig főzzük. Nem minden gombás ételnek jó, és egyéni érzékenység esetén alapos főzés után is okozhat gyomorrontást. A füves helyeken még gyakori a gyapjas tintagomba Coprinus comatus, ami jó, ehető gomba, de csak a fiatalját érdemes ételnek elkészíteni.
Ilyenkor nagyon sok fajnak kéne termőtestet fejlesztenie, de a szárazság és a sokáig meleg idő alaposan megkavarta a gombákat. Türelmesnek kell lennünk. Előbb-utóbb helyreáll a rend.

Friss hír: Zemplénben beindultak a gombák.

Helyi információk: Szombat délelőtt kinéztem a piacra a helyi gombavizsgálóhoz. Az asztalán egy szem légyölő galóca Amanita muscaria volt a legnagyobb szám. Bizony, helyben is terem fenyőfák környékén. Aztán jöttek a hobbi gombászok és bemutatták zsákmányukat. Rég láttam ekkora csapatot a szakellenőr előtt. Tehát Békés megyében teremnek a gombák. Egy fiatalember a kosarában túlkoros déli tőkegombát Agrocybe cylindracea (nyárfarönkön termett) és barna csengettyűgombát Pluteus cervinus (fűrészporon jött elő) hozott, amit megnéztem és meghatároztam neki, de azért továbbtereltem a szakellenőr felé.
Én a piacon egy kis adag termesztett, fehér csiperkét Agaricus bisporus vettem. Most pedig megyek és megfőzöm gombapaprikásnak. Természetesen vegyes aszalt gombával fogom gazdagítani az ízeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése