Helyzetjelentés

Az előrejelzés alapján némi bizonytalansággal ugyan, de kijelentem, hogy az időjárási helyzet megfordult és a tartós aszály véget ért. A mediterrán ciklonok egymás után fognak érkezni. Most hétvégén, hétfőn és csütörtökön is hazánk felé kanyarodik egy-egy délről, és reményeink szerint sok csapadékot hoznak magukkal. Kb. még 200mm eső hiányzik a talajból! A gombák csak azért tudtak előjönni, ahol esett egy kis eső vagy több is, mert ősszel kisebb a párolgás. Ennek köszönhetően, és a reggeli harmatot is hasznosítva, a kedvenceink őrült tempójú termőtest növesztésbe kezdtek. Ahol eddig semmi se volt, pár nap alatt gombaéden lett. Az országban többfelé vannak gombaoázisok, amibe betoppanva leesik az ember álla, hogy ez meg hogy... Az Őrség teljesen bedurrant, a fajgazdagság szívmelengető. Kíváncsi vagyok, hogy a hidegebb idővel megfordul-e a szokatlan helyzet, és a bükkösök helyett a tölgyesekben fognak előjönni a vargányák. A tartós aszály miatt csak speciális talajú tölgyesekben termett az ízletes. Októberben a legnyerőbb lelőhelyei a fenyővel elegyes bükkösök voltak.
Szerencsére a hideghullám átmeneti lesz. A szombati mediterrán ciklon hátoldalán fog bezúdulni az északi sarki zimankó, de hétfőn az újabb ciklon délről fog ránk tolni nedves meleget. A frontérzékenyek számára hullámvasutas napok jönnek. A gombáknak viszont tetszeni fog az időjárás megváltozása. Ha tartós lesz az enyhébb idő, sok csapadékkal kísérve, akár decemberig is teremhetnek. Természetesen a hideghullám kedvezni fog a kimondottan hidegtűrő őszi-téli fajoknak. Egy kis ízelítő a fajkínálatból:

tölcséres rókagomba Cantharellus tubeoformis
rozsdasárga tölcsérgomba Lepista inversa
sereges tölcsérgomba Clitocybe gibba
óriás tölcsérgomba 
Infundibulicybe geotropa 
szürke tölcsérgomba Clitocybe nebularis
lila pereszke Lepista nuda
lilatönkű pereszke Lepista personata
fenyő-pereszke Tricholoma myomyces
téli fülőke Flammulina velutipes
csoportos álpereszke Lyophyllum decastes
gyűrűs tuskógomba Armillaria mellea
húsbarna pénzecskegomba Laccaria laccata
fagyálló csigagomba Hygrophorus hypothejus
ízletes rizike Lactarius deliciosus
gyapjas tintagomba Coprinus comatus
késői laskagomba Pleurotus ostreatus
barna nemezestinóru Xerocomus badius
sárga gereben Hydnum repandum
közönséges petrezselyemgomba Hericium coralloides
fodros káposztagomba Sparassis crispa
júdásfülgomba Auricularia auricula-judae


Egyébként esős időben is lehet gombászni. Persze nem szakadó esőre gondolok, hanem szemerkélőre. Egy jó esőkabát és gumicsizma megvéd az elázástól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése