Nagy, húsos, mégsem ehető

A rózsáslemezű tejelőgomba Lactarius controversus az eltelt napokban többször megtréfálta az alföldi hobbi gombászokat. A nagy, fehér, húsos termőtestei mindenkiben fellobbantják a reményt, hogy talán egy kiadós ehető gombára lelt. Sajnos a rózsáslemezű tejelőgomba égetően csípős ízű. Senki sem tudja legyűrni.
A tenyeremen látható példány egy kisebb termőtest. Ennél jóval nagyobbak is voltak a telepített nyárfák alatt. A megsértett lemezein jól látható a fehér tejnedv, a nemzetsége névadó tulajdonsága. A fiatal gombánál még nem igazán feltűnő a lemezek színeződése, de ha egy idősebb termőtestet felfordítasz, annak egyértelműen húsrózsás árnyalatúak.
A rózsáslemezű tejelőgomba a nyárfa gombapartnere. Az alföldi telepített nyárasokban akár nagyobb tömegben is teremhet. Kezdő gombászoknak a könnyű felismerhetősége miatt sikerélményt adhat. Jó érzés rábökni, és átadni a másiknak az információt, hogy "az ott a rózsáslemező tejelőgomba, ne vedd fel, fölösleges". Azért a hobbi gombászatnak is megvannak a gyönyörű pillanatai. Az erdő megtelik ismerős élőlényekkel, és az egykoron zord rengeteg otthonossá lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése