A tragédia elkerülhető

Újabb gombamérgezés történt, ezúttal Baranya megyében okozott halálos mérgezést a gyilkos galóca Amanita phalloides. Elgondolkodtató, hogy minden településnek van polgármestere, de nincs gombaszakellenőre. Pedig lenne igény rá. Ennek ellenére nem zárható ki az egyéni felelősség sem, nem eszünk meg olyan gombát, amit felületesen határoztunk meg. Az nem lenne túl megnyugtató, ha valaki elé úgy tennék le egy tál gombás ételt, hogy a gomba, amiből főztem, olyan volt mint a csiperke... Az nem elég, ha valaki rutinos gombaszedő, mert ez gyakran annyit jelent, hogy gyűjt kb. három fajt, amit a nagyapja is szedett. Egyszer egy idős bácsinak magyaráztam, hogy él a megyében galóca, itt van pár kilométerre a termőfoltja. Ő váltig állította, hogy sosem találkozott vele. Különben sem érdekli, mert csak a csiperkét gyűjti. Homlokomra szaladt a szemöldököm és döbbenten továbbálltam. Ilyen mentalitás esetén nem csodálkozom, hogy az emberek megmérgezik magukat és családtagjaikat a mérgező gombákkal. Pedig a gombamérgezés elkerülhető lenne, ha az emberek komolyan vennék a jó tanácsokat és betartanák a legelemibb szabályt, a magunk szedte gombát mutassuk meg profinak! Ha nincs a közelünkben szakellenőr, akkor ne együk meg az ismeretlen gombákat. Ilyen egyszerű. Senkinek sem kéne meghalnia a mérgező nagygombák miatt. Nem másznak bele a tányérunkba, a mi felelősségünk, hogy belekerülnek vagy nem. Legyünk felelősségteljesebbek és óvatosabbak!

FONTOS: A nyilvántartott gombaszakellenőrök listája elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

Kiegészítés: A fotót október elején, az őrségi gombásztalálkozó kiállításán készítettem a fiatal galócákról. A kettévágott termőtest az én gyűjtésem volt.

1 megjegyzés:

  1. egyetertek velled abban, hogy minden hobbybol szedet gomba gombaszakellenorrrel kene vizsgaltatni asztalrateves elott, viszont amint mar emlitetted te is tul keves a gombaszakellenor. Mifelenk nem is hallotak ijen "mestersegrol" viszont rengeteg az ugymond "szpecialista" aki nagyon erti magat, viszont amikor odakerul a sor, kiderul hogy mint te esetedben is az oregbacsi, csupan 2-3 fajt ismernek.
    Sajnalom a fentihez hasonlo eseteket, de utovegre a mi hibank. Tulsagosan el vagyunk varososodva es a termeszetet sajnos mar csak kepekbol ismerjuk vagy mar ugy sem, mivel egyre kevesebbet torodunk megvedesevel.

    VálaszTörlés