Egyik kedvencem

A vöröslemezű pókhálósgomba Cortinarius semisanguineus felülről nézve egy jelentéktelen, kicsi, fahéjbarna vagy olívsárgás színű gombácska. Rejtett szépsége akkor bukkan elő, amikor alánézünk és megpillantjuk vérvörös lemezeit.
A mai túra során találtam rá a termőtesteire. Első ránézésre tudtam, hogy egy kicsi pókhálósgombához van szerencsém. A lemezei láttán azonnal felismertem. Megörültem a váratlan találatnak, mert a vérvörös pókhálósgombát kedvelem a csodás színpárja miatt, visszafogott fahéjbarna alatt lángoló vörös.
Elegáns kedvencemnek étkezési értéke nincs. Gyengén mérgező a benne található antrakinon származékok miatt. Ehetetlen, de a "mérgével" festeni lehet. Egy kedves hölgy gyapjúfestéses blogjából megtudható, hogy miként használható festésre.
A rokonai szintén festőgombák: lángvörös pókhálósgomba C. phoeniceus, vérvörös pókhálósgomba C. sanguineus. Az utóbbi faj hazai előfordulásáról nincs információm, de a lángvörös és a vöröslemezű megtalálható nálunk. Egyes helyeken nagyobb mennyiségben teremhetnek, de nem túl gyakoriak. Mindhárom gyönyörű. Bármelyiknek örülök, ha megtalálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése