Év gombája szavazás 2024

A gyilkos galóca Amanita phalloides 2006-ban volt az év gombája. Magyarországon a gombák fontosságára felhívó kampánysorozat ezzel az évvel és igen fontos mérgező gombával indult el. Jelenleg zajlik a 2024-es fajt megválasztó közönségszavazás a Magyar Mikológiai Társaság honlapján. A galócák nemzetségéből került kiválasztásra a három jelölt. Kettő nagyon is gyakori karakterfaja Kétkörösköznek, a gombászterepemnek. A harmadikkal hegyvidéki túráimon szoktam találkozni. Mindhárman sokszor kerülnek a gombászok elé. Erős dilemmában vagyok, hogy a két helyben is termő közül melyikre szavazzak.
Az őzlábgalóca Amanita vittadinii egy igazi különc, mert a fákkal társult rokonaival ellentétben a füves élőhelyeken él és terem. Jelentős élőhelyváltást hajtott végre, alkalmazkodott az ember túlterjeszkedéséhez és beköltözött a településeink zöld területeire. A legeltető pusztai állattartás felhagyása jelentősen csökkentette az élőhelyeit. Ezért került be a védett gombák közé. Aztán mindenki meglepetésére megjelent a városokban. Alaposan meg tudja lepni a laikusokat. Ezt a képet pont egy éve készítettem Békéscsaba belterületén sorházak előtti füves sávban. Az egyik legjellegzetesebb gomba hazánkban. A fotóm hűen adta vissza a megjelenését. Semmivel sem téveszthető össze. Esetleg két rokona, a tüskés galóca és a cafrangos galóca A. strobiliformis zavarhat össze, de azokat mindig fák alatt találod meg. A tüskésről mindjárt olvashatsz is.
A tüskés galócára Amanita echinocephala szintén szavazhatsz, ami ugyanúgy fontos karakterfaja gombászterepemnek, Kétkörösköznek. Ezt a fotót Gyula-Városerdőben készítettem 2020 augusztusában és jól megfigyelhető rajta a termőtest egyik fontos tulajdonsága, a piramis alakú burokmaradványok a kalapon. Erről biztosan felismerhető. Ráadásnak kissé zöldes árnyalatú a fehér spórapora, így egyedi módon a fehér lemezeire is kerül egy kis zöldes árnyalat, ahogy érnek a spórák. Elég nagy méretű mint az őzlábgalóca. Ezeket a galócákat garantáltan észreveszed, és felkeltik érdeklődésedet. Erős dilemmában vagyok, hogy a laikusok számára is figyelemfelkeltő őzlábgalócára vagy a megyei "erdők" sanyarú helyzetére figyelmeztető tüskés galócára szavazzak. A tüskés galóca fapartner hiányában eltűnik a tájból. És a fák haldokolnak a forró-száraz nyarak hatására.
A szürke galóca Amanita excelsa élőhelyi fotója, ami meredek domboldali savanyú talajú tölgyesben készült, jelzi, hogy nem élhet meg Kétkörösközben. Magyarország domb-hegyvidéki erdőiben találkozhatsz vele. A 20 perces szabály vonatkozik rá, akár a piruló galócára A. rubescens, vagyis alapos hőhatással ehetővé tehető. Ellenben igencsak hasonlít a párducgalócára A. pantherina, ami viszont "bolondgomba", furán és nyugtalanítóan megbolygatja a méreganyaga az idegrendszer működését. Az ehető-mérgező és egymásra hasonlító rokon gombák ideális bemutatója. Erdei gombaként, akár a tüskés galóca, felhívhatja a figyelmet az erdők állapotára, amik nemcsak az Alföldön szenvednek a klímaváltozástól. Elképesztő mértékű átalakuláson és visszahúzódáson mennek át az erdők, még 1000 méteren is a környező magashegységekben! Ez egy drasztikus "néma" folyamat, aminek viszont igen komoly következményei lesznek az életünkre.

A komoly téma is jelzi, hogy az év gombája kampány egy kicsi, de fontos módja a természet értékeinek bemutatására. Ezért kérlek, hogy szavazz valamelyik galócára!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése