Első gombaklub témái

A gombák kiskorom óta érdekelnek, és fiatal gombászként többször mondtam a piaci szakembernek, hogy egyszer én is szakellenőr leszek. Legnagyobb meglepetésemre tényleg az lettem. Pedig igen nagy felelősséggel együtt járó komoly munka. Sajnos a klímaváltozás nagyon odavág a gombászoknak. Több éve már láttam a jeleit az erdőkön. A tavalyi év pedig intőjelként hozta rám a frászt. Soha még olyan nyarat nem éltem meg! Öt hőhullám és semmi áztató eső! Nem volt rendes eső negyedéven át! Mivel elmaradtak a nyári zivatarok, így még a gyakori és melegkedvelő "hamis" céklatinóru sem tudott teremni. Ezért a gombaklub első témája a tavalyi szezon. A második az idei kilátásaink. Az időjárás kezében vagyunk. A nyitóképen 2021 legnagyobb ajándéka látható. Nem csal a szemed, az ott egy ízletes vargánya. Békés megye területén nőtt egy picike fenyőligetben.
A fenyők érzékenyen reagálnak a klímaváltozásra. A hőség és szárazság gyengítik a fákat, amik kínlódva áldozatául esnek a különféle farontó bogaraknak és parazita gombáknak. Mindegyik fenyőfaj komoly bajban van! Ez kihat a velük élő szimbionta gombáikra is. Az ízletes rizike hosszútűs fenyőkkel társul és az egyik legnépszerűbb csemegegomba. Idén az év gombája. Tavaly nagyon jó élőhelyén kétségbeesve kerestem, mert bár ott tömegével nő, de alig volt belőle. 2021. őrült időjárása negatívan hatott a rizikére is. Őrültem, hogy találtam belőle egy szép, nagy fotogén példányt, amivel illusztrálhattam az "év gombája" plakátomat, ami kint van a gombavizsgáló helyemnél.
Az egy órás gombaklub harmadik témája a tavaszi gombák. Röviden bemutatom az ilyenkor termő csemegegombákat. Sajnos rosszak a kilátások, mert száraz a talaj felső húsz centije és a mélyebb rétegek is száradásnak indultak. Pedig ilyenkor ragadós sárnak és nagy pocsolyáknak kéne akadályoznia minket terepjárás során. Szinte teljesen szárazak a földutak. Mélyebb részeken lehet elégséges víz a cseh kucsmagombának, de a szeles napok félelmetes hatékonysággal szárítják ki az élőhelyeket. Hol van egy esős periódus? Ijesztő, hogy nem akar nagy eső lenni.
A negyedik téma a túratervek lesznek. A járvány előtt 2014 és 2019 között rengeteg gyönyörű gombatúránk volt az Erdélyi-szigethegység közelebbi részein, a Béliben, a Biharban, a Királyhegységben. Nagyon sok szép élménnyel gyarapodtunk. A Covid-19 miatt a jelenlegi, március 2. helyzet alapján Romániába beutazni még mindig nehézkes. Például az utazási szándékot előre jelezni kell és regisztrálni szükséges. Ezért is március 19-re tervezett tavaszi virágok túrát helyben szeretném megtartani nektek. Azért nekünk is vannak szép virágaink. Aztán meglátjuk, hogy miként alakul a járványhelyzet. Két oltásom már van a tüskefehérjések közül. Áprilisban kell majd a harmadikat kérnem. De még így sem sima ügy a határátkelés. Marad a belföld, hogy örvendjünk a természet fogyatkozó csodáinak, amik pont miattunk vannak eltűnőben. Sajnos a felelősségünk a világ átalakulásában letagadhatatlan. Nagyon hatékony tájátalakítók vagyunk. És ez tény! Gombaszakellenőrként a felelősségem tudatában csakis az igazat mondhatom. Hasznos tudást osztok meg, ami segít rácsodálkozni a természetre.
A chat szobát 17:15-kor kinyitom és fogadlak titeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése