Év gombája Kétkörösközben (szavazás)

A hivatalos év gombája a bronzos vargánya, de nem él nálunk. Legalábbis húsz év alatt egyetlen egy gombásztársam sem közölt róla helyi adatot és én sem leltem rá. Legközelebb a határtól hetven kilométerre található biztos élőhelye.
Ezért döntöttem el, hogy a Kétkörösköz gombászai facebook csoportba kirakok egy szavazást, amiben három faj közül lehet választani. Az egyik a nyitóképen látható hamis céklatinóru Neoboletus xanthopus. Tölgy ültetvényeink egyik karakterfaja, a fák gyökérkapcsolt segítője. Melegkedvelő és viszonylag szárazságtűrő. Képes néhány nagyobb zivatar után júliusi kánikulában teremni. Ilyenkor megdöbbentő látvány a több tucatnyi termőteste a tölgyes alján. A fotómon tipikus példány látható, de előfordulnak teljesen sárgás termőtestei is. Feltűnő tulajdonsága, hogy érintésre egyből sötétkéken színeződik. Kemény húsa nem puhul meg főzés során. Jellegzetes ízű, nem csemegegomba, de jó gombasaláta alapanyag. Fontos, hogy az alapos főzés nem hagyható ki, mert hőérzékeny, hashajtó vegyületei vannak. Mivel a kánikulában is képes teremni, helyben az egyik szükség gomba, ha valaki vadon termő gombát kívánna enni a nyári forróságban. (Boletales rend.)

 Az óriás lakkostapló Ganoderma resinaceum az ismert pecsétviaszgomba rokona, de annál jóval nagyobb, konzolos termőtesteket növeszt. Leggyakrabban tölgyek tövén nő, ahogy a fotómon is látható. Tő- és gyökérkorhasztó. Évelő, új termőteste májusban kezd el növekedni. Kezdetben feltűnő a fiatal tapló vastag, fehér széle, akár egy fánk. Idővel kiterül. Mérete ellenére meglepően könnyű. Bár parazita, de korhasztó munkája miatt az erdő anyagforgalmának egyik fenntartója. (Polyporales rend.)
 A déli tőkegomba Cyclocybe cylindracea mediterrán jövevény, a klímaváltozás egyik nyertese. Csoportosan növő termőtesteit már áprilistól növeszti és sokáig tartó nyárias idő esetén még novemberben is terem. Egy évben többször előjön. Ezért érdemes rendszeresen felkeresni lelőhelyeit. Imádja a nyárfát. Kalapbőre jellegzetesen ráncolt. Fiatalon kalapjai barnák, az érett termőtesté bézs színűek. Lemezeiről bőségesen hullajtja dohánybarna spóraporát. Tönkjén gallér van. Kalapját fogyasztjuk, mivel tönkje rágós, ehetetlen. Egyedi illata és íze van. Nem csiperke aromájú. Gyógyhatású. Termeszthető, de vadon is gyakori. (Agaricales rend.)
Nekem a három közül nincs favoritom. Mindhármat kedvelem. Valóban a háztájim karakterfajai közé tartoznak.
Szavazni január végéig lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése