A hiánya megbetegít

Annak ellenére, hogy a modern ember a fejlett nyugaton elképesztő kényelemben és biztonságban él, mégis számos nyomorúság sújtja, melyek közt ott van a depresszió is. Fontos különbséget tenni az élethelyzetből fakadó megoldatlan problémára adott lelki válasz és a klinikai depresszió között! Az utóbbi konkrét működési zavar, betegség, amit muszáj gyógyszerrel kezelni, ha a betegség mélypontján nem akar öngyilkosságban elhunyni a páciens. Az előbbi nem ennyire súlyos, de ugyanúgy megnyomorítja az embert és a tartós rosszkedv okozta stressz rombolja a szervezetet, aminek durvább következményei közt ott van a szívinfarktus, agyvérzés, rák. Tehát a sima depresszióval is muszáj kezdeni valamit, ha az ember nem akar idő előtt elhalálozni.
Elsődleges probléma az életmódunkkal, hogy mozgásszegény. A második, hogy nem figyelünk oda a táplálkozásunkra. A harmadik, hogy nem védjük meg magunkat, amikor egyértelmű agresszió ér bennünket, hanem benyeljük. Sajnos az érdekérvényesítés hiánya egyenes út a depresszióba. A negyedik a társas magány, amit csak elfed a közösségi oldal görgetése. Az ötödik, hogy kicsúszott a lábunk alól a talaj, amit vehetsz szó szerint is. Mikor álltál utoljára természetes földön? Egyáltalán szoktál a nyílt ég alatt sétálni? Túlságosan sok időt töltünk mesterséges terekben, elzárva a valódi ingerektől, amik hiányában megzavarodik a szervezetünk. Az élőlénynek szüksége van az élő környezetre. 
Ezek közhelyeknek hathatnak, pedig valódi tapasztalatokból jönnek. Az évek során átéltem, hogy a mozgás, a jó ételek, az érdekérvényesítés, a valódi kapcsolatok, a természet hiánya megbetegít. Nincs ebben semmi bonyolult. Valójában nagyon egyszerű módon rontjuk el az életünket, de ugyanilyen könnyű javítani rajta. Nem kell nagy vállalásokra, csodamódszerekre gondolni. Elég csak eldönteni, hogy tévézés, netezés helyett kimész sétálni a városba és legalább 2-3 kilométert megteszel. Én ötöt szoktam. Feldolgozott élelmiszerek helyett előnyben részesíted az egyszerűbb ételeket több zöldséggel és gombával. Ha valaki bánt, figyelmezteted, hogy ezt nem kéne, mert emberből vagy te is. Választasz magadnak társaságot. Ma már sokféle egyesület, önképző kör várja az új tagokat. Sajnos a természet elérése nehezebbé vált, mert elképesztő mértékben számoltuk fel az eredeti élőhelyeket, de már az is segít ha a parkban sétálsz.
A legjobb, hogy mindezek egyszerre érhetők el, ha gombász közösségbe lépsz be. A gombászat során a sok mozgás garantált, a gombákból készített ételek egészségesek, a közös téma erős kapocs, és a nagyobb túrák során még láthatsz igazi erdőket is.
Az én életemet a gombászat mentette meg. Hatékonynak bizonyult a kedélybetegség elleni küzdelemben. Ha nekem bevált, számodra is megér egy próbát, hogy ennek segítségével űzd el a depressziót.


Megjegyzés: Amikor az erdőért szólok, az önérdek mozgat, hiszen természet nélkül elsorvadok és idő előtt meghalok. Ezzel nemcsak én vagyok így, hanem mindenki, még azok is, akik nem eszméltek fel, hogy mekkora baj a bioszféra esztelen pusztítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése