Gombák és túrák 2019-ben

Ez lesz a hatodik szezon, amit végigkövethetsz a blogon. 2014 májusa óta rendszeresen átjárok az Erdélyi-szigethegység erdőibe, és helyben is monitorozom a gombákat. Pontosan tudom, hogy mikor minek kéne nőnie, ha az időjárás nem produkált valami anomáliát, ami felborította a menetrendet. Mint tavaly ősszel a tartós szárazság. Nagyon remélem, hogy idén nem lesz ehhez hasonló kellemetlen szakasz. Lelombozott mindenkit, jelentősen visszaesett a gombászkedv, hiszen alig volt termőtest. Azonban itt az új év, új lehetőségek, minden lehet mindig jobb. Ami biztos, hogy szinte mindegyik szombaton lesz valamilyen program márciustól. A következő túrák biztosan lesznek tavasszal: virágos erdők, kucsmagomba, medvehagyma, krókusz. Az első vargánya túra után (májusban) beindul a középhegységi szezon. Teremni kezdenek a nyári kedvenceink, a nyári vargánya mellett a sárga rókagomba, piruló galóca. Ahogy melegszik az idő beindul a bronzos vargánya, varashátú galambgomba, kenyérgomba és még számos jó, ehető kedvencünk.
Amikor beüt a nyári kánikula, 1000 méter fölé megyünk. A magashegységi szezon augusztus-szeptember. Októberben visszatérünk a középhegységekbe. Novemberben, ha nem lesz aszály, jön a késő őszi gombák szezonja: lila és lilatönkű pereszke, óriás tölcsérgomba, gyűrűs tuskógomba stb. Tényleg az ősz a szezon csúcspontja, ha nem üt be időjárási anomália. Decemberben inkább már csak helyben járunk a gombák után és a közös ünnepi főzőcskével zárjuk a szezont. (Lesz farsangi főzőcske is!)
A gombaklubnak új helyet keresek, amit be tudunk rendezni gombász módra. 2014 óta lett egy összejáró csapat, ideje fix helyet találnunk magunknak.
Sok tervem van. Jó lenne szponzort találni.


Megjegyzés: A bronzos vargánya az év gombája 2019-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése