Helyzetjelentés

A génbank területén a fehér nyárfáink mint például a Cimborafa utódai is megtalálhatók. A fiatal fákkal társultan él a nyárfa-érdestinóru, ami helyben az egyik legfinomabb gomba. A múlt heti zivatarok egyike Pósteleket öntözte meg, ami termőtest növesztésre serkentette az érdestinóru tenyésztesteket, amiket sose láthattunk, mert a talajban vannak. Ellenben a termőtestek könnyedén észrevehetők, ha a gombász tudja, hogy mit keres. A fotómon a lényeg. Ha ezt látod, és fehér nyárak alatt jársz, nagy valószínűséggel nyárfa-érdestinórura találtál. Nem lemezes, hanem csöves termőrétegű gomba. Húsának színeződése csak meglepő, ízére nincs hatással. Kimondottan finom. Ha megjön a keddre ígért eső, akkor többfelé előjön. A tuti nyárasodat érdemes figyelni. Egyébként a városban is meg tud telepedni, csak legyen fapartnere.
Ez ugyan még augusztus 23-án lőtt mobilos kép sárga gévagombáról, de most is érdemes keresni, aki szereti a csirkemell állagú gombát. Mivel a faanyag szivacsként tárolja a vizet, korhadékbontóként kevesebb csapadék is termőtest képzésre serkenti. Amikor még jó vastag a széle, nem keskenyedett el és terült szét mint valami legyező, addig kellően puha. Alapos főzés után változatosan felhasználható. Kifakult, szétterült termőtestei már parafaszerűek, nem alkalmasak ételnek. Fölösleges leszedni. Mindenféle lombhullató fán megtelepedő faölő korhadékbontó, így a kert gyümölcsfáitól kezdve az ártéri fűzfákon át a kocsányos tölgyekig mindent megtámad és felfal. Nagy mennyiségben gyűjthető.
Tehát két ehető és árusítható gomba jelenleg is terem Békés megyében. Érdemes gombászni a hét második felében, miután felfrissült a táj az ígért esőtől, amit már nagyon várok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése