Új plakát

Lecseréltem a téli plakátot a tavaszira a Körösök Völgye Látogatóközpont ajtaján. Ezúttal is négy gomba van a blogom reklámján: ízletes kucsmagomba Morchella esculenta, cseh kucsmagomba Verpa bohemica, májusi pereszke Calocybe gambosa, vörösbarna papsapkagomba Gyromitra fastigiata. A négy faj kimondottan tavaszi gomba. Bár a májusi pereszke ritkán ősszel is terem. Négyük közül az ízletes kucsmagomba a legjobb ízű, és a vörösbarna papsapkagomba kerülendő a giromitrin tartalma miatt. Állítólag a cseh kucsmagombában is van ebből a mérgező vegyületből. Nyersen nem fogyasztható, alapos főzést igényel. Én előbb leforrázom a süvegjeit és utána főzőm meg azokat. A tönkjét nem eszem.
Az ízletes kucsmagombát is javasolt alaposan megfőzni. A kucsmagombák "20 percesek", vagyis ennyi ideig (minimum) főzni kell a termőtesteket. Jobb óvatosnak lenni.
A májusi pereszke esetében nincs figyelmeztetés, de oda kell figyelni a mérgező hasonmásaira, amiket bemutattam a fentebb linkelt bemutató cikkében.
Sajnos a tél száraz volt, márciusban sem esett jelentős mennyiségű csapadék, így nincsenek gombák. Csak a virtuális térben találkozhatunk a kedvenceinkkel. Remélem, változni fog az időjárás helyzet és minden rossz ómennek ellentmondva hűvös, csapadékos nyarunk lesz.
Ha minden összejátszik a gombák és a gombászok ellen, akkor irány Erdély, a hegyvidék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése