Gombákkal a világ körül 27.

A Gyromitra caroliniana termőtesteit tartja a kezében az amerikai gombász. A mosogató is tele van a hatalmas gombákkal. Bár mind gigászi, de meg sem közelítik az eddig talált legnagyobbat, ami kb. tíz kilogrammos volt. Az extra méret oka, hogy a márciusban megjelenő termőtestek a teljes termőidő alatt növekednek, és ha kedvező az időjárás, elképesztően nagyra nőnek.
Sajnos hiába néznek ki csábítóan, giromitrin van bennük. Ugyan forró vízben áztatással javarészt eltávolítható a mérgező vegyület, de annak mennyisége változó, és nem lehet teljesen eltüntetni a termőtestekből. Tartós fogyasztás esetén a mérgezőbb papsapkák mint például a redős G. esculenta halálos mérgezést okozhatnak. Ennek ellenére sokan kedvelik a papsapkagombákat és biztosak benne, hogy a forró vizes áztatás megóvja őket a mérgezéstől. Tény, hogy nehéz ellenállni a hamis kucsmagombáknak, de muszáj óvakodni tőlük.
Európában nem található meg a G. caroliniana, mivel észak-amerikai gombafaj. Nálunk a szintén nagy termetű rokona, az óriás papsapkagomba G. gigas él.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése