Bábaszilva

A Taphrina pruni egy parazita tömlősgomba, ami a szilvára és rokonaira specializálódott. Jelenlétének egyértelmű jelei a furcsán eltorzult gyümölcsök, amik hat centi hosszúak is lehetnek. A gomba támadása nyomán a beteg gyümölcsök mag nélküliek, nem fejlődnek tovább. A monília könnyedén megszállja a fura szilvaszemeket, és azok elrohadnak.
A Taphrina pruni és rokona, a T. deformans, ami az őszibarack levélfodrosodását okozza, nem pusztítják el a gazdanövényeiket, azonban legyengítik azokat, kitéve erősebb paraziták támadásainak. Ellenük a leghatásosabb védekezés az időben elvégzett lemosó permetezés. Ugyan az időjárás befolyásolja a gomba életét, csak nedves és hűvös időben tudnak csírázni a spórái; meleg és száraz időben ritkán fertőz. Ennek ellenére ne felejtkezzünk meg a tél végi permetezésről. Ha később mégis látunk bábaszilvás ágakat, azok levágásával és elégetésével megállíthatjuk a gomba továbbterjedését.
Ha a szilva virágzásának idején is száraz, meleg lesz, akkor nem kell tartani a bábaszilva tömeges megjelenésétől idén. Ha viszont csapadékos, hűvös idő váltja fel a korai meleget, a gyümölcsök 5-15%-át vagy érzékeny fajtáknál 90%-át megfertőzheti. Réz- vagy kéntartalmú szerekkel megvédhetjük a fáinkat tőle, mert hiába nem halálos, ha egyszer komoly kárt tud okozni.

1 megjegyzés:

  1. Gyermekkoromban az ilyen szilvakat megettuk. Edeskes izuk volt. Mergezo ?

    VálaszTörlés