Tavaszi gombák

Kattintásra eredeti méretben ugrik fel
Az egyenletesen enyhe tél és a korai tavaszodás együttes hatásaként jóval korábban fognak teremni a tavaszi kedvenceink. Egyetlen kérdéses pont van, a csapadék mennyisége. Száraz volt a tél, közel sem esett annyi, mint tavaly. A sok csapadék 2013-ban megdobta a cseh kucsmagombák Verpa bohemica számát. Lépni sem lehetett tőlük. Idén már megtalálták az első szedhető méretű termőtesteket, de egy picit még várni kell a tömeges megjelenésére.
A korai melegedés előrehozhatja az ízletes kucsmagomba Morchella esculenta termőtest növesztését is. Rokonából, a hegyes kucsmagombából M. conica Kiskőrös környékén találtak pár nagyobb példányt, ami engemet is meglepett. A Morchella fajok április elejétől teremnek. Ez igen korai találat.
Egyik gombásztársam tövisaljagombát gyűjtött Entoloma clypeatum, ami szintén áprilistól növeszti termőtesteit átlagos tél után. Rózsafélék, például.: kökény, galagonya, szilvafa alatt nő. Vigyázni kell vele, mert több mérgező rokona van, amikkel összetéveszthető. Feltétlenül be kell mutatni a szakellenőrnek, hogy ne legyen közte másik tavasszal termő döggomba. Nem kezdőknek való gomba.
Meglepő lehet, de az általában május elején megjelenő sárga gévagomba Laetiporus sulphureus felbukkanására is számítani lehet. Ártereinken érdemes keresni fűzfán, nyárfán, vagy szárazabb élőhelyek akácfáin. Sajtkeménységű, lédús, zsenge termőtestei alapos főzés után fogyaszthatók. Idős példányait nem érdemes elkészíteni, mert gyomorrontást okozhatnak, ahogy a nem kellően hőkezelt fiataljai is.
Az ötödik gomba a májusi pereszke Calocybe gambosa, ami a nevével ellentétben április közepétől terem, de az idei tavaszon lehet, hogy március végén fognak az első példányai előjönni.
Tavasszal jóval kevesebb gomba van mint csapadékos nyáron vagy ősszel. Ennek oka, hogy a gombák többsége magasabb hőmérsékleten érzi jól magát, illetve a gyökérkapcsolt fajok növény partnerei még nyugalmi állapotban vannak. A cikkben felsorolt gombák mind korhadékbontók. Bár a kucsmagombák lehet, hogy vegyes életmódúak, korhadékbontók és időnként gyökérkapcsoltak is.
A Morchella kucsmagombák a tavasz legjobb étkezési gombái. Szinte mindegyikük könnyedén felismerhető a tönk-süveg egyetlen üregéről, ilyen az ízletes és a hegyes. A pusztainak M. steppicola csak a süvege üreges. Fontos, hogy ne tévesszenek meg a papsapkagombák (Gyromitra nemzetség), amiknek termőtestében számos üregecske van. Nem ehetők, felhalmozódó méreganyagot, giromitrint tartalmaznak. Bár némely fajban kevesebb, és a mérgezőkben is változó mennyiségben van jelen, de jobb félni mint megijedni. Előfordulhat, hogy vörösbarna papsapkagombát Gyromitra fastigiata találsz, de ezt ne szedd fel, hagyd a helyén. Keresd meg inkább a jó kucsmagombákat, amikből finom ételek készíthetők, igazi csemegék.


Kiegészítés: A kucsmagombák 20 perces gombák, vagyis ennyi ideig legalább főzni kell a termőtesteiket. Egyéni érzékenység és nyersen való fogyasztás esetén gyomor panaszokat okozhatnak.

Megjegyzés: A tövisaljagomba és a májusi pereszke fotójának eredeti helyét a linkelt cikkek végén találod meg. A sárga gévagomba fotóját innen vettem. A kucsmagomba képek saját felvételek.

2 megjegyzés:

  1. Érdeklődnék hogy a szilvafám csonkján nőtt sárgás fehéres gomba biztonságosan fogyasztható e.

    VálaszTörlés