Téli Hatszög

Pár napig este fél nyolckor dél-nyugaton látható a búcsúzó téli égbolt legszebb alakzata, a Téli Hatszög, melynek csillagai: a Sirius (Nagy Kutya), a Rigel (Orion), az Aldebaran (Bika), a Capella (Szekeres, a Pollux (Ikrek), és a Procyon (Kis Kutya). Az alakzatot még szebbé teszi a Betelgeuse, és a naprendszerünk óriás bolygója, a Jupiter, ami mostanában az Ikrekben látható. Nagyon könnyű megkülönböztetni a csillagoktól, jóval fényesebb azoknál és nem pontszerű. Egy kicsi távcsővel már remekül láthatók a körötte keringő apró holdak. Valamivel jobb eszközzel a sávjai is feltűnnek. A Jupiter sosem unalmas, holdjai mozognak, és kiterjedt légköre folyton változik.
A Téli Hatszög területén alap távcsövekkel is sok minden látható. Évek óta egy 10x50-es binokulárral figyelem a csillagos eget. Rutinosan megyek végig a sokszor látott objektumokon. Nagy Kutya: M41, Orion: M42, Bika: Hyadok, Plejádok, Szekeres: M36, M37, M38, Ikrek: M35.
Az Ikrek és az Oroszlán közt található a Rák csillagkép, aminek híres alakzata a Jászol vagy Kaptár nevű nyílthalmaz. Az M44 már a tavaszi égbolthoz tartozik.

A nyílthalmazok könnyedén megfigyelhetők, de az M42 gázfelhő csalódást okozhat, "csak egy" fényes, kicsi pamacs az Orion kardhüvelyén. Azonban tudva, hogy csillagok keletkeznek benne, vagyis csillagbölcső, így is káprázatos a fénylő gyöngy.
A téli égbolt szépségeiben egyre rövidebb ideig lehet gyönyörködni, a tavaszi csillagképek jóval több időt töltenek az égen esténként. A vasárnapi óraátállítás miatt, a hét utolsó napján fél kilenckor lehet teljes pompájában megtekinteni a Téli Hatszöget.

Megjegyzés: A képet a Stellarium programból másoltam ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése