Korán ébred

A tavaszi csigagomba Hygrophorus marzuolus egyik neve a márciusi gomba, ami szintén a termőidejére utal. Hóolvadás után jelenik meg. Trükkös gomba, mert nem mindig bújik elő, inkább rejtve marad az avartakaró alatt. Hazánkban ritka és védett gomba. Eszmei értéke 5000 Ft. A gombász fórumban egyetlen találat van róla.
A tavaszi csigagomba nemzetségére jellemző tulajdonsága a nagyon vastag, ritkán álló lemezei. Ezek fiatalon fehéresek, majd megszürkülnek. A spórapora fehér. A tönkjének csúcsa korpázott. Kalapja szürkésbarna vagy szürkésfekete. Ha kevés fény éri, akkor fehéres marad. Tömör húsának nincs feltűnő íze, illata.
Bár ehető, de csekély gasztronómia értéke és rendkívüli ritkasága miatt jobb a helyén hagyni. Egy ritka fajnál nem a has öröme a fontos, hanem maga a gomba élő megfigyelése. Ez gyakran a has örömén is túltesz.
A tavaszi nyirokgombát megtalálhatod fenyőelegyes erdőkben. Szívesen társul a közönséges jegenyefenyővel Abies alba, ami ritka nálunk, és a gyakoribb erdeifenyővel Pinus sylvestris. Az Őrségben és a Vendvidéken az erdeifenyős részeken remélheted a felbukkanását. Bár a rejtőzködése miatt még nehezebb rátalálnod. Sok szerencsét a megtalálásához, ha megtetszett neked és szeretnéd élőben látni.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése