Helyzetjelentés

Az osztrák csészegombát Sarcoscypha austriaca a kedvenc nyárfa ligetemben fotóztam le. Országszerte egyre több helyről kerül elő. Ilyenkor van a termőideje. Bár ehető, de törékeny, viasszerű húsának nincs íze.
Itt-ott felbukkant a cseh kucsmagomba Verpa bohemica, egyik gombásztársam már nagyobbacska példányokat is talált, de egyelőre 1-2 centisek és az avar alatt rejtőzködnek. Ha van tuti élőhelyed, akkor várj még a bejárásával, mert csak összetaposod a bujkáló termőtesteket. Az időjárás márciusi marad, vagyis jó eséllyel idén hamarább fogjuk megtalálni. Tavaly március 12-én szedtem az első adagot belőle.
Sokan gyűjtik a júdásfülgombát Auricularia auricula-judae, ami egész évben teremhet, ha nincs kemény fagy és elég nedvességet kap. A téli fülőkét Flammulina velutipes szintén szedik. A késői laskagombából Pleurotus ostreatus kevesebb a találat, de azért belőle is van.
Az enyhe idő és téli-tavaszi gombák terepre csábítják a gombászt. Jó szezonban reménykedek.

2 megjegyzés:

  1. a gyenge tel miatt, nem tudom, de szarazsagra varok, mint az utobbi evekben is volt mar, szeretnem hogy tevedjek.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andrea! Ma végre eljutottam az idei elő túrámra. Mióta megláttam ezt a cikket, arra gondoltam, de szeretnék élőben látni egy ilyet. Egész nap pirosat kerestem az avarban, és az út felénél Csobánka felett, a Szent kút felé menet egész gomba erdőt találtam. Először csak 2 pirinyót láttam, aztán jöttek a nagyobbak, az út széle televolt szórva piros foltokkal. Csodálatosak voltak. Köszönöm, hogy megtudtam ilyesmi is létezik.

    VálaszTörlés