Galócák a pólómon

Tavaly vettem egy textilfilc készletet, de csak ma jött meg a merszem "összefirkálni" a filcekkel a pólót. Első próbálkozásnak tűrhető. A gombák felismerhetők, ha nem, akkor a tudományos neveik segítenek. A fekete iksz és a zöld pipa jelekkel utalok a fogyaszthatóságukra. Egyiknek nincs étkezési értéke, a másiknak van. Érdekes, hogy a galócák nemzetségében található hazánk legmérgezőbb és az egyik legfinomabb gombája is. Mindketten galléros-bocskoros gombák, vagyis tipikus galócák.
A császárgalóca nagyon könnyen felismerhető sárga lemezeiről, gallérjáról, tönkjéről, valamint a tövét díszítő nagy méretű, fehér bocskorról. A kalapja narancsos-pirosas. Kedveli a meleg tölgyeseket, szelídgesztenyéseket.
A gyilkos galóca fehér lemezes, galléros, a tönkje alapszíne szintén fehér, amin gyakran zöldes kígyóbőr minta van. Nem mindig színes, de ha fehér is, látható. A kalap lehet zöldes-barna mint a pólón, de sokszor egyszínű zöld, sárgás, és előfordulnak teljesen fehér termőtestek is. Bocskora jól fejlett, feltűnő. Mindenféle erdőben megtalálható, akár városi parkban is teremhet. 

Mindketten a fák gombapartnerei.
A gyilkos galóca magyar neve beszédes, halálosan mérgező. A császárgalócának szintén jó neve van, kiváló csemegegomba. Azonban hazánkban tavaly óta védett. Déli országokban szabadon gyűjthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése