Egy hír kapcsán

A mai nap jelent meg egy hír az index tudományos rovatában, miszerint megvan a gyilkos galóca mérgének az ellenanyaga. Ez így téves. A máriatövis Silybum marianum hatóanyagát évek óta használják galócamérgezés esetén, de nem az amatoxint semlegesíti, hanem a májsejteket támogatja, védi. Évszázadok óta ismert májvédő hatása.
Régi gyógynövény, hazánkban is termesztik. A mediterrán térségben őshonos. A termesztésből kivadult, vadon is megél. Könnyű felismerni a leveleiről. Azonban nem a növény egészét használjuk gyógyításra, hanem a termését, aminek magas olajtartalma van. A magvakból készült gyógyhatású termékeket meg lehet venni gyógyszertárakban és herbáriumokban is.
Sajnos galócamérgezésnél csak a károsodásokat mérsékelheti, és nem 100%-os az általa nyújtott védelem. A legkorszerűbb kezelés ellenére minden évben meghal valaki a Földön, mert nem ismerte fel a gyilkos galócát és evett belőle. Tényleg mindenkinek ismernie kéne a legmérgezőbb gombánkat. Ha nem eszed meg, nem kerülsz életveszélybe. Ennyire egyszerű.


Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése