Tavaszi erdő

Március eleje jól indult, kitavaszodott és a meleg hatására teremni kezdett a cseh kucsmagomba Verpa bohemica. Aztán a hónap második felében ismét téliesre fordult az időjárás. Amikor a cikket írom, még nagy pelyhekben esik a hó. Bár rendkívülinek tűnik a téli idő márciusban, azonban nincs benne semmi meglepő, mert a nedves kontinentális éghajlat a szélsőségeiről nevezetes. Ráadásnak a klímaváltozás következménye, hogy ezekből a szokatlannak tűnő esetekből egyre több lesz. Azonban mindenkit megnyugtatok, ami késik nem múlik és visszatér a tavasz. A mai cikket a tavaszvárás jegyében írom meg. A témáját a Természetbúvár magazin Virágkalendáriuma adta. Tegnap régi számokat lapoztam fel, a Gombászösvényeken érdekelt, és a hátlapon mindig szemembe tűntek a csodás virágfotók. Az 52. évfolyam első számának hátlapját a keltikés száraz tölgyesek néhány virága díszíti. Sajnos az Alföldön nincs túl sok erdő, de a fás élőhelyeken megtalálhatók a keltike fajok. Az első képen az odvas keltike Corydalis cava látható, ami felénk is közönséges. Lombfakadás előtt virágzik, és mire kizöldülnek a fák vissza is húzódik gumójába, ami idővel odvas lesz. Erről kapta a nevét. Valamikor gyógynövény volt, de kiderült róla, hogy mérgező vegyületeket is tartalmaz. Manapság nem használják gyógyításra. Egyszerűen csak gyönyörködjünk lila vagy fehér virágaiban.

A fehér ibolya Viola alba számomra megkülönböztethetetlen az illatos ibolya V. odorata fehér változatától. Az illatosnak van gyógyhatása, a gyökeres gyöktörzsét használják drogként. Légcső- és hörghurutoknál segít. Köptető hatású. 
A sárga tyúktaréj Gagea lutea kis termetű, kora tavaszi virág. Március és május közt találkozhatunk vele meszes talajú üde lomberdőkben, ligeterdőkben. Sajnos ritka hazánkban. Különleges vonása, hogy egyetlen tőállású levele van. Tulajdonságait megfigyelhetjük ezen a rajzon.
Az epergyöngyike Muscari botryoides hegyi réteken, erdőtisztásokon, ligeterdőkben, száraz tölgyesekben, de még karsztbokorerdőkben is megtalálható. Nevezik Szent György virágnak is, mert gyakran akkor virágzik. Hazánkban védett, eszmei értéke 5000Ft.
A kónya vicsorgó Lathraea squamaria lombhullató fák gyökerein élősködik. Parazitaként felhagyott a fotoszintézissel, nincs benne klorofill. A talaj felett a rózsaszín virágai jelennek meg, amik idővel kifakulnak. Áprilistól májusig virágzik.
A lónyelvű csodabogyó Ruscus hypoglossum mediterrán flóraelem hazánkban. Védett ritkaság, eszmei értéke 10000Ft. A virágai jelentéktelenek, ellenben termései szembetűnő, élénkvörös bogyók. A különös, örökzöld évelő bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben, karsztbokorerdőkben él, de szerencse kell a megtalálásához.

Megjegyzés: A növények fotóinak eredeti helyét a magyar nevükre kattintva éred el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése