A tavasz egyik jele

A gombász fórumban megjelent az első idei cseh kucsmagomba felvétel. Hagymatech leplezte le a fejlődő gombákat. Ezek még kicsik, a legnagyobb is csak 2-3 cm magas lehet. Nem érdemes kirohanni a közeli ártéri erdőbe és keresgélni a cseheket a nyárfák és fűzfák közt, mert javarészt az avar alatt rejtőzködnek. Akkor válnak láthatóvá, amikor a növekvő tönk felemeli a süvegeket. Addig vakszerencse kell a megtalálásukhoz.
A kezdő gombászokat óvatosságra intem. A cseh kucsmagomba egyéni érzékenység esetén gyenge mérgezést okozhat, ami zömmel emésztőrendszeri tüneteket jelent. Ne fogyasszuk nagy mennyiségben. A termőtesteket forrázzuk le, és utána főzzük meg. Természetesen ettől még nem kerül be a mérgező gombák közé. Bár egy-két nyugati honlap mérgezőnek tartja és nem javasolja a fogyasztását. Ettől még bátran megkóstolhatod, miután leforráztad és megfőzted.
Március közepétől érdemes keresgélni az ország melegebb részeinek ártéri erdeiben. Aztán fokozatosan mindenhol teremni kezd. Legjobban 20 Celsius fokon nőnek a termőtestek, de már három is elég nekik, hogy fejlődni kezdjenek. Ez alapján meg tudod saccolni, hogy mikor lesznek nálad cseh kucsmagombák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése