Meglepő hasonlóság

A darázsfészek nyálkagomba Metatrichia vesparium "termőteste" valóban hasonlít a német darazsak Vespula germanica fészkére, amikor az még kicsi, és csak néhány dolgozó építi.
Sokaknak lehet ismerős, mert a német darázs gyakori ragadozórovarunk. Nem kellene messze mennem, hogy lássam az egyik pici fészküket. Az erkélyen van, illetve sok-sok a padlástérben. Oda fel se megyek miattuk. Jobb nem hergelni a darazsakat.
A darázsfészek nyálkagomba jóval békésebb élőlény. Az erdők nedves helyein él és hasznosítja a bomló szerves anyagot. Esetleg baktériumokra "vadászik" ivartalan alakjában, ami szintén megfigyelhető a fotón, az a barna nyálka lenne. A nyálkagomba egysejtű, sejtfal nélküli, amőbaszerűen mozgó élőlény, aminek a neve, mixamőba. Kedvező időjárási feltételek esetén szaporodási céllal összeolvad a többi mixamőbával, és létrehozzák a változatos megjelenésű plazmódiumot. Ez a darázsfészek nyálkagombánál nyélből, tokból, fedélből álló spóratartó, ami csoportosan jelenik meg. A spórák megérése után a fedél felnyílik és a szabadba kerülnek a piros színű spóratartó fonalak. Nagyon picik a spóratartó tokok, 2 mm magasak. Szerencsére a technika lehető teszi, hogy láthassuk ezeket.
A nyálkagombák kicsik, de nagyon érdekesek, hiszen egyszerre állatok és gombák.
Hamarosan újabb fajt mutatok be.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése