Helyzetjelentés

Érdekes, viszonylag ritka időjárási helyzet alakult ki, ami kedvez nagyobb zivatarrendszer, az MKR kialakulásának. A betűszó jelentése Mezoléptékű Konvektív Rendszer. A Földközi-tenger térségében mélyült ki a sekély ciklon, aminek meleg és nedves áramlata dél-keletről közelít felénk és észak-nyugat felé mozog. A zivatarok képződését segíti a meleg-nedves szállítószalag, vagyis MNSZ. Ez fogja táplálni az MKR-t is. Egy ilyen rendszer rendkívül sok csapadékot képes kiadni magából. Gazdálkodó és gombász szempontból nézve kész főnyereménynek számít. Az más lapra tartozik, hogy lokálisan az erősebb, beágyazódott zivatarcellák károkat okozhatnak. Most a nagyobb jót kell nézni, és az esőnek örülni.
A helyzetjelentés írása közben csendes eső csepereg, mert dél-keletről megérkezett az első felhőmező. Az előrejelzés szerint holnap és holnapután felhőszakadás alakulhat ki. Ha összejönne 80mm eső, akkor a gombák pikk-pakk reagálnának a nedvességre. Hasonló gombaéden alakulhatna ki mint 2011-ben. Jelenleg gombaéden csak észak-nyugati és északi határaink mentén van (Ausztria, Felvidék). Például Sopron környékéről valaki a turistaút mentén bóklászva szedett össze egy nagy kosár vargányát. Csábító gombatalálatok érkeztek a fórumba Salgótarján mellől is.
Egyelőre a déliek csak szomorkodni tudnak, de az MKR elűzi bánatunkat rövid időn belül, mert előhozza 7-10 nap alatt a gombáinkat. Persze előbb alakuljon ki a csapadékgyár, de nagyon nagy az esélye, hogy létrejön.

Ne feledjétek, hogy hétvégén Zempléni Gombafesztivál! Még jelentkezhettek. Érdemes elmenni, mert ilyen találkozókon sokat lehet tanulni.

Megjegyzés: A kép fotósa jelen lesz a gombafesztiválon. Ő profi gombász.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése