Álszömörcsög

Az álszömörcsög Battarrea phalloides különös megjelenésű gomba, alul bocskora, felül lemez nélküli kalapja van, és feltűnően hosszú tönkje. A gomba magassága 10-40cm közti. Az eddigi legnagyobb 65cm magas volt. Bár látszólag egy nagyon szokatlan galócára hasonlít, semmi köze az Amanita nemzetséghez.
Az álszömörcsög a nyelespöfetegfélék Tulostomataceae családjába tartozik. Talán a legnagyobb termetű faja a rokonságának. Fiatalon pöfetegszerű gomba, azonban a kettévágott termőtestben látható a tönkkezdemény és a gleba, a spóraképző szövet. A kettős burok belső rétege zselés, a külső pergamenszerű. A burkok felnyílása után a hosszú tönk magasba emeli a "kalapot", amibe be van zárva a termőréteg. Itt egy kép, amin a felnyíló peridium látható, és az alóla kibukkanó érő spórák. A cikkhez mellékelt képen látható termőtestekről már teljesen lefoszlott a peridium, és szabadon vannak a spórák, amit a szél elhord. A termőtest meddő része lassan bomlik le. Ezért lelhetünk rá novemberben, de akár decemberben is.
Az álszömörcsög hazánkban védett gomba. Egy termőtestének eszmei értéke 5000Ft. Áprilistól októberig terem homoktalajú élőhelyeken. Szereti a bolygatott részeket, például fakitermelés utáni telepítéseket, ahonnan a tuskókat is kiemelték. A gombász fórumban ráleltem Storman egyik karácsonyi fotójára, amit 2007-ben lőtt az álszömörcsögről.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése