Tündérfejecskék

Hamarosan Szent György napja lesz, és ilyenkor az aktuális téma a Szent György gomba, ami a májusi pereszke Calocybe gambosa. Pár nap múlva kint lesz az idei cikkem róla. Előbb viszont bemutatom a rokonait, mert kevésbé ismertek.
A Calocybe nemzetség az álpereszkefélék családjába Lyophyllaceae tartozik. A nemzetség gombáinak latin és angol nevei utalnak a szépségükre: szép fejű, tündérfejecske, mert az általában kisméretű Calocybe pereszkék színpompásak.
A hússzínű C. carnea és sárga pereszke C. chrysenteron hazánkban ritka apróságok. Csalóka külsejük miatt számos tölcsérgomba fajjal téveszthetők össze, de ritkaságuk miatt szinte biztosan nem fogunk rájuk étkezési gombaként tekinteni.
A hússzínű pereszke a nitrogénben szegény, füves élőhelyeket kedveli. Általában erdőkön kívül nő. A napsütés kifakítja kalapját, a színét vesztett termőtest még nehezebben ismerhető fel. Kalapátmérője 1-5cm, sasszemű gombászok ideális célpontja. Szerencsére van egyedi tulajdonsága, ha megdörzsöljük, előtűnik fűre emlékeztető, erős illata. Ritkasága miatt csak bemutató példányt vegyünk fel belőle, ha szeretnénk másokkal is megismertetni.
A sárga pereszke talán még ritkább, a hálón is alig van információ róla. Keserű íze, kicsiny termete és ritkasága miatt nem ehető.
Mindketten szerepelnek a Gombaválogató sorozatban, a hússzínű pereszke a negyedik, a sárga pereszke a hetedik kötetben található meg. Érdemes beszerezni a teljes sorozatot, mert bemutatja hazánk nagygombáit.

Megjegyzés: A hússzínű pereszke és a sárga pereszke fotójának eredeti helyét a nevükre kattintva éred el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése