Kicsit görbe, kicsit színtelen, de igazi

A kéregmulcs valami hihetetlenül vonzó táptalaj lehet. Ahová leterítik, ott előbb-utóbb megjelenik a hegyes kucsmagomba Morchella conica. A mulcsnak köszönhetően városi faj lett belőle.
A fotómon látható példányt a szülővárosom egyik terén találtam. Életem első békéscsabai kucsmagombája. Régóta divat nálunk is mulccsal takarni a törpe örökzöldekkel, díszbokrokkal beültetett ágyásokat, de eddig a kucsmagomba egyikben sem bukkant fel. Reménykedek benne, hogy az első példány elszórja a spóráit, és jövőre még több termőtest lesz.
Szerencsére az időjárási helyzet megfordult, az anticiklon feloszlott, és végre át tudnak vonulni felettünk a frontok. Amikor a bejegyzést írom, éppen felhőszakadás öntözi meg a kertvárost. Az eltelt két hétben több mint 30mm eső volt. Most már ideálisak a feltételek a gombák számára. Ezért jó lenne a következő hétvégére egy csoportos gombászatot szervezni. Kinek lenne kedve együtt gombászni velem?

1 megjegyzés:

  1. kozos gombaszatban csak lelkileg lehetunk eggyut; ugyanis Kolozsvari vagyok, tehat nagy tavolsag valaszt el bennunket. Habar sokszor jol jonne nekem is a csoportos gombaszas.

    VálaszTörlés