Kettős életet élő, kétszínű szépség

Az aranysárga csészegomba Caloscypha fulgens nemzetsége és családja Caloscyphaceae, a csészegombák Pezizales rendjébe tartozik. A rend sok fontos és ismert tömlősgombát foglal magába: szarvasgombafélék Tuberaceae, kucsmagombafélék Morchellaceae, és az „igazi” csészegombafélék Pezizaceae családjaiba tartozó fajokat.
Az aranysárga csészegomba nemzetségének egyetlen faja. Egyedülálló az egyformának tűnő csésze alakú gombák közt, ugyanis a termőteste sérülésre, illetve öregedése során kékes-olajzöld színű lesz. A képen látható is, hogy a csészéi kétszínűek. Emiatt miniatűr, kivájt, nagydobosi sütőtökökre hasonlítanak. Ritkán „albínó” termőtestek is előfordulnak, amikből hiányzik a narancssárga pigment.
Eredeti hazája Amerika, a Csendes-óceán partvidékének észak-nyugati részén található fenyőerdők lakója. Megtalálható a Sziklás-hegységben is. Európába a fertőzött szitka-luc magokkal érkezett meg. Termőtestet növesztő életszakaszában ártalmatlan korhadékbontó. Márciustól júliusig lehet rálelni aranysárga, kékre színeződő csészéire.
Legmeglepőbb tulajdonsága, hogy kettős életet él, hajlamos penészgombaként viselkedni. Ilyenkor növényi kórokozó, a szitka-luc Picea sitchensis magvain élősködik. Csak a 60-as években fedezték fel, hogy a Geniculodendron pyrofirme nevű parazita gomba azonos az aranysárga csészegombával.
A kétszínű szépség hazánkban is megtalálható. Színeződő húsa segít megkülönböztetni a hasonló színű narancsvörös csészegombától
Aleuria aurantia, ami inkább őszi faj, de már júniustól terem.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése