Szent György gomba

A gombák latin nevei közül az egyik kedvencem a májusi pereszkéé, Calocybe gambosa. Olyan jó mondogatni. A gomba maga kevésbé a szívem csücske, mert nekem túlságosan aromás. Félúton van a lilatönkű pereszke és a szürke tölcsérgomba közt.
Az aromásabb pereszkék képesek allergiás reakciókat kiváltani. Úgy okoznak rosszullétet, hogy jó, ehető, ártalmatlan gombák, csak ízből, illatból is megárt a sok.
A májusi pereszkének a leírás alapján liszt illata van, de nekem inkább ilyen parfümmel kevert bogárszagúnak tűnt. Itt lép képbe a Szagok és illatok írásomban megemlített egyedi szagélmény: a gombák szaga/illata nagyban függ az ember orrától. Mindennek nevezném a májusi pereszke szagát, de liszt illatnak tutira nem. Az intenzitása szintén meglepett. Közvetlen közelről szagolva úgy fejbe csapott mint két méterről az erdei szömörcsög.
Most biztosan irritálóan rossz gombának véled az ártalmatlan májusi pereszkét. Nem az, csak nekem túl soknak bizonyult. Nyugodtan elindulhatsz megkeresni, hogy magad döntsd el, szeretni fogod vagy elkerülni. Fontos, hogy megkülönböztesd a téglavörös susulykától, a nagy döggombától és annak rokonaitól. Ha összekevernéd a tejpereszkével, semmi gond, mert a tejpereszke szintén jó, ehető gomba. Sőt ez annyira jó, hogy szívesen találkoznék vele.


Megjegyzés: A képet 2018. április 20-án lőttem, tehát frissítettem a bejegyzést.

1 megjegyzés:

  1. Végre nem csak én gondolom, hogy a gombákról szóló leírások szerzőinek fogalmuk sincs arról, hogy milyen a liszt "szaga"!
    A májusi pereszke illatos, igaz kicsit erőszakosan de kellemesen. Ezt az illatot egyébként pl. leforrázással erősen csökkenteni lehet. Az illatintenzitás növelése is megoldható de ez senkinek nem jó, nekünk is véletlenül sikerült felfedezni. Az eljárás igen egyszerű volt, a gombát megtisztítottuk és szétporciózva mélyhűtőbe tettük. Hiba volt. Amikor az első zacskóval elővettük már gyanús volt a felengedés után az illaterősség de az íz még arra is ráduplázott. Nem lehetett megenni. Sajnos a többi zacskó tartalmát sem. Azóta leforrázva (blanchirozva) tesszük a mélyhűtőbe.

    Üdvözlettel,
    Andor

    VálaszTörlés