Fenyves sisakgomba vs. Ízletes tőkegomba

A fenyves sisakgomba Galerina marginata és az ízletes tőkegomba Kuehneromyces mutabilis összetévesztése kitehet minket egy amatoxin mérgezésnek, ha tőkegomba helyett sisakgombát ettünk. Sajnos a két faj nagyon hasonlít egymásra.
Az ízletes tőkegomba fűszeres illatú, kiváló ízű csemegegomba. Elsősorban korhadékbontó, de hajlamos megtámadni a legyengült lombos fákat és ilyenkor parazitaként viselkedik. Csoportosan növő termőtesteire áprilistól októberig lelhetünk rá lomberdőkben, de ritkán fenyőerdőkben is terem.
A fenyves sisakgomba neve utal rá, hogy a fenyők korhadó maradványain éldegél, de a természet fricskájaként időnként lombos fák korhadékán is megjelennek kicsi, barna termőtestei. Nincs erőteljes illata, inkább gyengén lisztszagú és lisztízű. Amatoxin tartalma miatt gyilkos galóca jellegű mérgezést okoz, ami akár halállal is végződhet.
Az élőhelyükön és az illatukon kívül fontosabb eltérés kettejük közt a tönk mintázottsága. Az ízletes tőkegomba gallérja alatt finom, elálló, barnás színű pikkelykék díszítik a tönkjét. A fenyves sisakgomba tönkjét a többé-kevésbé múlékony gallér alatt fehéres szálacskák borítják.
Mindkettő kalapja higrofán, vagyis nedvesen sötétebb színűek, szárazon világosabbak. Az ízletes tőkegomba kalapja a száradás során sokáig kétszínű, a kalapszél sötétebb. Teljesen kiszáradva mézsárga színű.
A fenyves sisakgomba kalapszéle áttetszően bordás.
Az ízletes tőkegomba valamivel nagyobb termőtesteket növeszt mint a fenyves sisakgomba.
Az ízletes tőkegomba gyűjtése során különösen legyünk körültekintők, és feltétlenül tönkjével együtt szedjük fel, hogy egészben tudjuk bemutatni a gomba szakellenőrnek.

Megjegyzés: A gombafotók eredetijét a gombák latin nevére kattintva nézheted meg.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Andrea!

    Szerintem az egyik legfontosabb határozóbélyeg mégiscsak az, hogy az ízletes tőkegomba csoportosan nő, egy tőből, míg a fenyves sisakgomba, még ha közel is vannak a tövek tönkjei, egyesével nőnek.

    Üdv
    Ács T.

    VálaszTörlés