Beindultak a korhadékbontók

A déli tőkegombák az átázott famaradványokon nagy tömegben teremnek. Természetesen a gombaszedők is beindultak és lelkesen szedik a jó gombát. A déli tőkének a kalapja változatosan elkészíthető, jellegzetes aromájú, kiadós. Nem csiperke ízű. Érdemes megismerkedni vele. Sajnos a gombalegyek lárvái is imádják, de ősszel a hűvösebb időben kevésbé aktívak a bosszantó rovarok. 
 A sárga gévagomba őszi termőhulláma pár hete kezdődött, és végre elért hozzánk is Kétkörösközbe. A fotómon látható a tökéletes állagú. Honnan tudod, hogy jó: megnyomod puha és érzed, hogy hűvös a benne lévő nedvességtől. 20 perces! Nem kellően hőkezelve gyomorrontást okozhat.
 A gyökeres tarlógomba csiperkére hasonlít, de nem az. Lemezei fehérek, sosem barnulnak meg. Hasonlít rá a fehér nevű rokona. Étkezési értéke nincs. Se íze, se illata. Városi parkok egyik közönséges gombája. Több helyen megtaláltam. Névadó tulajdonságát nehéz láttatni, mert hosszú tönkje beletörik a földbe.
 A lakkostaplók némelyike nem válogatós az élőhely tekintetében, de pecsétviaszgombát inkább letermelt tölgyültetvények tuskómaradványainak közelében keresgélj. Ilyen helyen nagy tömegben gyűjthető. A pecsétviaszgomba közismert gyógygomba. A fotómon városlakó rokona van.
 A mini gombatúrámon megálltam a könyvtárban, és itt is találtam gombát. A képre kattintva jobban fogod látni a gombás illusztrációt, aminek eredetijét ITT megtekintheted. Egy ilyen gyönyörű és hasznos könyv életre szóló élmény lehet mint nekem A természet képekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése