Programajánló: március

Tavalyi a kép, április 8-án lőttem, miután sikerült csodálatos, hibátlan cseh kucsmagombákat gyűjtenem. A 2018-as tél jelentősen több csapadékot adott, így remek márciusunk volt a hideg betörések ellenére. Sajnos idén nem esett elég eső/hó, nem pótlódott az ősszel kimaradt égi áldás, és ráadásnak meleg-szeles az időjárás, ami tovább csökkenti a talajok nedvességét. Egyelőre rosszak az előjelek, holott a cseh kucsmagombák már fejlődnek. Készülnek a termőhullámra, de besülhetnek, ha nem jön időben kiadós csapadék. A bajos időjárás ellenére készülök a szezon kezdetre több programmal.
 9-én délelőtt Doboz-Szanazugban a virágzó csillagvirágokat mutatom be. Könnyű túra, amolyan tél végi átmozgató. Elsétálunk a Sámson várhoz. Közben újabb csillagvirágokat keresünk és fotózunk le.
Ez egy 2018-as fotó a kedves kis virágról, ami része az idei fotókiállításomnak. A kiállítás március 20-tól a Boross László kutatóházban lesz megtekinthető. Itt lesz egyébként 23-án a Kétkörösköz gombászai tavaszi főzőcskéje is. 

 16-án lesz az első hegyvidéki túra. Ilyenkor még nem gombászunk, hanem az erdők tavaszi virágpompáját csodáljuk meg. A virágkavalkád egyik tagja a fotómon látható galambvirág, ami hasonlít a szellőrózsára, ami szintén virágzik. Mindkettővel találkozunk kedvenc erdőinkben. (A medvehagyma túra április elején lesz. Tapasztalatom alapján a Béli-hegység bükköseiben később indul be mint a hazai Mecsek gyorsan felmelegedő tölgyeseiben.)
 22-én délután kettőtől gombák a múzeumban előadás a Gyulavári kastélyban. A kiállítási anyag része a gombamakett tárlat. Ennek segítségével fogom bemutatni a helyben élő gombákat. Beszélek a gomba-erdő kapcsolatról, az erdő kiemelt szerepéről az életünkben, és az aggasztó jövőjéről. Sajnos a klímaváltozás az erdős-sztyepp növényzetünkből kiviszi az erdőt. Pedig mindig is voltak erdőink, amik pont a mi hatásunkra fogyatkoztak meg, hogy végül csak faültetvények legyenek.
 30-án kucsmagomba túra. Ide a csoport régi, állandó tagjait várom szeretettel. Természetvédelmi területre megyünk. A célom a pusztai kucsmagomba bemutatása az élőhelyén. Az útvonalon láthatunk fattyú kucsmagombát is, de ezt nehezebb észrevenni, mert inkább a fák alatt nő, és az avarban rejtőzködik. 
Márciusban van az Erdők Nemzetközi Napja (21-én) és a Víz világnapja (22-én).
Szeretettel várlak a nyílt programokra! 
(Zárt a főzőcske és a kucsmagomba túra.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése