Helyzetjelentés: mire számítok

Aszály van. Nézd meg a talajnedvesség térképet és vedd komolyan a tűzgyújtási tilalmat! Szombaton csörgő avarban mentem a csillagvirágok után és csak három félig száraz csészegombát láttam. Tavaly ilyenkor tömegesen volt. Mert akkor egy sokkal csapadékosabb tél utáni március volt. Pechünkre az aszályos ősz után egy kevésbé esős tél jött, és most ismét szárazság van. Ez lenullázza a tavaszi termőidejű gombákat. Igaz, kb. három évente van jó kucsmagombás szezon. Tehát nincs ok a pánikra, amiért mégis érdemes odafigyelni az időjárásra, hogy feltűnő lett a csapadék hektikus megoszlása. 
 2016 decemberében lementettem a metnet oldalról a havi csapadékmérlegeket. Akkor is mint 2018-ban a február különösen csapadékos volt. (Idén sajnos nem.) A narancs-vörös színek csapadékhiányt a kékek-lilák pozitív anomáliát jelölnek. Jól kirajzolódik a zivatarokat, konvektív rendszereket generáló összeáramlások időszakos csapadék többlete. Országos esőzések a legtöbb hónapban egyáltalán nincsenek! Megdöbbentőek a különösen száraz hónapok, lásd április és december vöröse. Most már nem igaz, hogy az Őrség vagy a Bükk stabilan az ország csapadékosabb tájegységei, azokat is sújtja a szárazság. A hektikus csapadék és annak eltolódása a zivataros eredet felé a klímaváltozás jele. Ilyen időjárás mellett tervezd meg a mezőgazdasági munkákat! Lehetetlen küldetés. De nemcsak a gazdáknak okoz gondot, hanem nekünk, gombászoknak is. Egyáltalán nincs már a májusi gombabőség. Hogyan is lehetne száraz tavasz után?! A mezők úgy kiégnek júniusra, hogy rossz rájuk nézni. Pedig a 90-es években még a május volt az első csiperkézés ideje. 2000 óta minden más lett. Muszáj alkalmazkodni és árgus szemekkel figyelni a természet jelzéseit. 
 A negatív előjelek ellenére idén is lesz részem színes (tudományos) gombás kosárban, ahogy fogok szedni elég csemegegombát is, de a termőhullámok görbéje jelentősen gyorsabb lefutású lett. Pont el kell csípni a csúcsát, különben lemaradsz róla. A gombás rendezvények könnyen gombátlanok lehetnek. Van egy csodálatos birodalma a földi életnek, és nem lehet majd bemutatni lakóit, mert éppen nem fognak teremni a program ideje alatt...az aszály miatt. Nekem is el kell gondolkoznom a jövőmön, mert a szakmám ellehetetlenül. Pont most van felfutóban az érdeklődés a gombák iránt, amikor egyre kevesebb lesz belőlük. Mindig akkor kezdjük el értékelni a természet ajándékait, amikor önhibánkból elveszítjük azokat. Milyen ironikus és sorsszerű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése