Ugrás a fő tartalomra

Sokasodnak a klímaváltozás jelei

Négy éve járok át a Béli-hegységbe gombászni, de csak mostanra fogadtam el, hogy jelentős változás zajlik, ami rövid időn belül felforgatja életünket. Azt kívánom, hogy bárcsak az életközépi válság beszélne belőlem! Hiszen negyvenéves lettem, innentől lejtmenet, amibe azért még bőven belefér sok-sok produktív év. Kár, hogy apró-cseprő emberi terveimbe alaposan bele fog avatkozni mindenféle válság. Az idei nyár után senki se fogja tagadni a klímaváltozást. Aki igen, menthetetlen bolond vagy sötét gazember. Tulajdonképpen mind a vesztünkbe rohanunk. Ha az emberiségnek kollektíven lett volna elég esze, már 1970-ben cselekvési tervet dolgozunk ki, hogy mentsük magunkat és az utódainkat. A generációmnak szó szerint a tűzoltás lesz a feladata.
A kedvenc erdőimet járva a száradás jelei vettek körül. Például az avartakaró vastagodása, mert
az avarbontó gombák kellően tartós, nedves időjárás hiányában képtelenek elvégezni a munkájukat. Még csak most jön a nyár, és augusztus végére porzani fog az erdő, amiben ma gombásztam. A főútról majd valaki száguldó autóból kipöcköl egy csikket és lángra lobban az avar, a fák. Felejthetetlen látvány lesz az üszkös rom, ami gyertyános-tölgyes volt, gombák otthona.
Reménytelen feladat a miénk. Túl sokan lettünk és túl sok irányba húzunk. De legalább nem leszünk egyedül a végben. A pusztulás összehoz minket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…