Virágos erdők túra egy kis gombával

Reggel hatkor a Kétkörösköz gombászai csapatból két autóval nyolcan elindultunk a hegyek felé. Nyári gombászathoz még korai volt az idő az évek tapasztalata alapján, de reméltem, hogy a társaimnak megmutathatom a fejlődő rókagombákat. Nyári vargánya bébikben nem reménykedtem, és mégis találtam két melegtől gutaütött példányt. Igen, jól látod, az a két pocakos furcsaság vargánya a kosárban. A talajban van nedvesség a hegyvidéken is, de a száraz és meleg afrikai levegő kedvezőtlen a fejlődő termőtesteknek.
Összesen 14 gombafajt találtunk. Inkább a tavaszi virágokra koncentráltunk és a Béliből átmentünk a Biharba. A Pádis-fennsíkon éppen csak pattantak rügyek a bükkfákon és nyíltak a tavaszi virágok. A szintkülönbségnek köszönhetően időutazásban volt részünk, a kora nyárból visszakerültünk a tavaszba. Fantasztikus élmény volt hóvirágot, szellőrózsát, kárpáti sáfrányt, virágzó farkasboroszlánt látni április végén.
Nagyon remélem, hogy lesz eső a következő hegyvidéki túráig, ami május 12-én lesz! Jó lenne végre gombászni a kedvenc hegyi erdőimben és együtt örülni a gombásztársakkal a jó gombáknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése