Ugrás a fő tartalomra

"Lovely day"

Eddig még sosem grilleztem, így tökéletes alkalomnak kínálkozott a közös program a gombásztársaimmal. Erzsi hozott asztali grillt, én hoztam a zöldségeket és kecskesajtot, aztán belevetettem magamat a grillezésbe. Mielőtt a forró grillbe raktam volna a barna csiperkét, padlizsánt, paprikát, előtte mindet átforgattam fokhagymás-bazsalikomos olívaolajban. Percek alatt fűszeres illatok lengték be a Boross László kutatóházat, én pedig elégedetten szimatoltam. A grillezett finomságok csak az előétel volt. Főételnek a frissen szedett gombákból készítettünk rizottót. A délelőtti gombászat során találtunk késői laskagombát, téli fülőkét, júdásfülgombát és persze nagyra nőtt fekete mirigygombákat, amik megtréfáltak minket. A téli fülőke kalapok és a késői laskagomba került a rizottóba. Közben mindenki csipegetett az apró süteményekből. Aztán előkerült a gofri sütő is, és végül komoly dilemmával találtuk szembe magunkat, mit együnk? Hiszen ott volt Eszter gyönyörű fatörzs tortája habcsók gombákkal is. Mindannyian dugig voltunk. Az elpilledés pillanatát megörökítettem. Az egész nap egyetlen csodálatos lebegés volt, nagyszerű ízelítő az ünnepek hangulatából.
Délután fél ötkor, miután elpakoltunk, rendet raktunk, hagytuk el a kutatóházat. Utoljára a házról lőttem egy képet a mobilommal. Azt hiszem, ilyen az igazi együttlét. Itt semmi kötöttség nem volt, mindenki szabadon cselekedett, és együtt működött, hogy az élmény tökéletes legyen. Az egyik legjobb közös nevező a gomba, és remekül összehoz minket. Legközelebb a kucsmagombák termőidejében jövünk össze egy közös főzőcskére, amikor a tavaszi gombákból készítünk ételeket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…