Boldog Téli Napfordulót Kívánok!

"A téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja." forrás
Ma van az év legrövidebb napja. A Nap dél-keleten kel fel és csak nyolc és fél órán át fog látszódni, majd lenyugszik dél-nyugaton. A bejegyzés megjelenését hajnali négy óra negyvennyolc percre időzítettem, vagyis a napforduló idejére. Ez az év egyik legfontosabb természeti jelensége, évezredek óta ünnepnap. Nem véletlen a karácsony időzítése sem, ami az egykori Mithrász nevű napisten pogány ünnepét hivatott leváltani. Amikor a Római Birodalom államvallása lett a kereszténység 380-ban, minden régi istennek "mennie" kellett. Egyszerű csere történt, egyik napisten ment és jött a másik. Az ember ősi igénye, hogy eredendő félelmét, amit a bonyolult és sokszor érthetetlen világ vált ki belőle, csillapítsa képzelt hősökkel, akik elhozzák neki a "megváltást". Jó tudni, hogy mindannyian és egész világunk a Nap anyagából lett.
A hozzánk legközelebbi csillag minden korban megkapta az őt megillető figyelmet és nem csoda, hogy a "fiainak" tartották a népek valódi és képzelt hőseiket. Ugyanúgy a Nap gyermekei vagyunk, így bármelyikünkből lehet "hős". 
Karácsonykor semmit sem ünneplek, előtte van egy-két nappal az igazi ünnep, vagyis most.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése