Platánkérgű fenyő

A platánkérgű fenyő Pinus bungeana egy Kínából származó kéttűs vagy hosszútűs fenyő, ami néhány hazai arborétumunkban is megtekinthető: Erdőtelki, Folly. Mindkettő az örökzöldek kicsi, de fantasztikusan gazdag gyűjteménye. Ha a közelemben lenne bármelyik, már ott is lennék, hogy gyönyörködjek bennük.
A platánkérgű fenyő népszerű díszfa, télálló, így eredeti élőhelyén túl már Amerikában is Ausztráliában is megtalálható.
Általában kisebb fa, de 20-30 méteres magasságot is elérhet. Lombja fényeszöld. Legfőbb érdekessége a kérge, mely fiatalon sima, később lapokban válik le, zöld, sárga, szürke, barna és ezüstfehér foltokkal tarkázott lesz, szép látványt nyújtva. Tobozai viszonylag kicsik, magjai viszont nagyobbak, ehetők. Ugyanúgy igényli a gombák segítségét mint hazai rokonai, például erdeifenyő Pinus sylvestris. Tehát alatta is ott lehet bármelyik a linkelt cikkben bemutatott gomba. Ezért a kertészkedő gombászoknak kedves fája lehet. A kéreg szépsége eső után a legfeltűnőbb, amikor jobban látható, hogy többféle színben pompázik.

Kiegészítés: Több hosszútűs fenyő nagy, ehető magot nevel. A mandulafenyő Pinus pinea magjait hazánkban is be lehet szerezni. Drága, de különleges csemege. Kár, hogy a fenyő fagyérzékeny.


Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése