Ugrás a fő tartalomra

Kemény anyag


A videó első tíz másodperce már bevezet a vargányázás örömeibe. Amikor rálelsz a tökéletes termőtestre, letisztogatod, megérinted a tönkjét és óvatosan kidöntöd-csavarod, és felemeled... Oh. Igen. Megunhatatlan, függőséget okozó mozdulatsor. Aztán észreveszed, hogy mindenhol vargányák vannak, mert ráleltél a legjobb időben egy érintetlen termőfoltra. Extraként pedig megkapod a szezonod legnagyobb példányát, ami kukacmentes, kemény, középkorú termőtest. Ennél jobb nincs. Döbbenet. Pedig a faramuci időjárás ellenére nincs okom panaszra, nagyszerű évem van/volt. Sokat mentem a gombákért, néha egyet sem találtam, de sokszor egyensúlyoztam a fotózás kedvéért teletál vargányát, amit magam szedtem. 
Szeptember 13-án Biharfüreden megtaláltam a legnagyobbat, 41 dekás volt és mellette eltörpültek a többiek, amik szintén tökéletes állapotúak voltak. Gyönyörű fotókat lőttem a nyári és ízletes vargányákról. Tele kosarat cipeltem. Mindent megadott az erdő, amire vágytam és mégis, majdnem a laptopba haraptam, amikor néztem a videót.
A vargánya kemény anyag, ellenállhatatlan. A gombász újra és újra "bűnbe akar esni", beugrani a bokrok közé és megszerezni a gazdag aromájú, fehér húsú csodát. A vargányázás nem tévesztendő össze az egyszerű gombászattal. Ugyanolyan extrája a természetjárásnak mint a szarvasgomba keresése. Sok gombát imádok, például a rókagombát jobban kedvelem a vargányánál, de az úrigombától belőlem is kibújik a vérgombász, és képes vagyok órákon át futkosni lehetetlen helyeken, ahová józan állapotban nem másznék fel. 

A vargánya a gombák királya. Ott lebeg minden gombász lelki szeme előtt, és kísért minket álmainkban. Rálelni öröm. Feldolgozni áhítat. Megenni gyönyörűség. Most nagyon messzinek tűnik 2016 május közepe, amikor kint lehetnek az első nyári vargányák. Idén 15-én már szedhető méretűek voltak. Azonban én jobban szeretem az ízletest, ami később terem és kevésbé kukacosodik, hiszen a hűvösebb időt kevésbé bírják a gombalegyek. Hasznos tudnivaló, hogy a kedvenc savanyú talajú gyertyános-tölgyesedben mindkettő élhet, de még a bronzos is felbukkanhat benne. Nekem van egy tuti erdőm, ahol júniusban nyárit szedek, októberben ízletest. Varázslatnak tűnik, ahogy pár hónap leforgása alatt nagyot változik az erdő képe és némi üres szakasz után ismét tele van gombákkal. Október 23-án ámuldozva jártam benne.
Hasznos információ, hogy az erősen savanyú talajú tölgyesek késő ősszel nyerő helyek. Fantasztikus élmény ugyanoda visszatérni, ahol május végén az első vargányámat megérintettem és még egyszer telepakolni jó gombákkal a kosaramat.
Ne feledd, csak öt és fél hónap, aztán futhatsz a kedvenc kocsánytalan tölgyesedbe vargányázni.
Jó szezont kívánok 2016-ra!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…