Ugrás a fő tartalomra

Az év fája 2016-ban, a mezei szil lesz

A mezei szil Ulmus minor nyerte az online "év fája" szavazást, így 2016-ban a hazai fafajok közül nagyobb figyelmet fog kapni. Erre szüksége is van, mert visszaszorulóban van, egyre kevesebb él belőle. Létét veszélyezteti a periodikusan jelentkező szilfavész Ophiostoma novo-ulmi, ami egy tömlősgomba. Egyszerűen eltömi a vízszállító csöveket és így a lombozat elszárad, a gyökérzet éhen hal, a fa elpusztul. Sajnos a hazai szil fajok mind érzékenyek rá. Ezért az egyedszámuk drasztikusan lecsökkent, elvétve látni szép példányaikat. Pedig a mezei és vénic szil U. laevis az alföldi tölgy-kőris-szil (keményfás) ligeterdők fontos fái voltak. Közöttük időnként előfordult a hegyi szil U. glabra is, amit viszont majdnem a kihalás szélére sodort a szilfavész.
A
mezei szil pár évtizede fontos faipari alapanyag volt, illetve még korábban a fájából hamuzsírt (kálium-karbonát) készítettek, ami az üveggyártáshoz, szappan- és salétromfőzéshez kellett. Ez már visszavetette az egyedszámát, és nem ültették újra, mert helyére bejött a fehér akác. A másik nagy gondja, hogy a kedvenc élőhelye, a keményfás ligeterdő az egyik vesztese az ember térhódításának, 97%-os állományvesztéssel az egyik legkisebb területű őshonos növénytársulásunk. (Ráadásnak elég nehéz a felújítása, majdnem lehetetlen.)
Gyakorlatilag minden magtermő, idős mezei szilt meg lehetne számolni, olyan kevesen vannak. A legnagyobb még 2009-ben megvolt Kisgörbőn.
Ha nem sikerül hathatósan védelmére kelni, eltűnhet a magyar flórából.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Csalóka őzlábgomba

A mérgező őzlábgombaChlorophyllum molybdites melegkedvelő faj, a mi éghajlatunk egyelőre túlságosan hideg neki, azonban már megjelent a Földközi-tenger térségében. Előfordulhat, hogy a klímaváltozás miatt végül bejut a Kárpát-medencébe. Ez kevésbé lenne örvendetes, mert fiatalon megkülönböztethetetlen a piruló őzlábgombátólChlorophyllum rhacodes.Sajnos tényleg mérgező, erős hányást és intenzív hasmenést okoz. A méreganyagai nincsenek azonosítva, feltehetően egyes fehérjéi okozzák a mérgezést. Felismerését egyetlen különleges tulajdonsága segíti, a spórapora zöld(!) színű. Emiatt lesznek az érett termőtestek fehér lemezei zöldes színűek A rokonaihoz hasonlóan korhadékbontó, emiatt városi parkoktól, erdőszéleken át, az erdők belsejéig számos élőhelyen megtalálható. Esős, meleg őszökön hatalmas boszorkánykörökben fejleszti termőtesteit. Észak-Amerikában sokszor megtéveszti a hobbi gombászokat, akiket a csillapíthatatlan gyomorrontás döbbent rá a tévedésükre. Szerencsére hazánkban még…

Családok és nemzetségek: tinórufélék

A májustól októberig tartó fő gombaszezon legkeresettebb gombája a tinóru nemzetségbe tartozik, azonban a gombász az ízletes vargánya mellett a rokonait is örömmel látja a kosarában és az asztalán.
A tinórufélék Boletaceae hagyományos, kalap+tönk felépítésű termőtesteket fejlesztenek. A termőtestek változatos méretűek, 5-30 centis kalapátmérő közt minden méret előfordulhat. Egyes nagyra nőtt vargányák akár egy kilósak is lehetnek.
A tinóruk könnyen felismerhető gombák. Elég csak a kalapjuk alá nézni, és jellegzetes, csövecskékből álló, könnyen lehúzható termőrétegükről azonnal tudjuk, hogy tinórut találtunk. (A taplók szintén csövecskés termőrétegűek, de náluk a hús és a csövecskék összenőttek, szétválaszthatatlanok.) A tinóruk együtt élnek a fákkal. Gyakran a társfa azonosítása segít a tinóru meghatározásában. A családon belül a legfontosabb nemzetség a vargányáké. A Boletusokat nevezik még valódi tinóruknak is. Megjelenésüket és némely faj kiemelkedő ízét tekintve megérdemlik a …

Halálos hetes

Az emberek többsége kerüli a gombákat, mert keveset tudnak róluk. Az ismeretlentől tartózkodunk, félünk. Pedig a gombák a földi élővilág fontos részei. Ezt rég felismerték a hobbi kutatók, profi tudósok és nekik köszönhetően bőséges ismeretanyag halmozódott fel a természet különceiről. Az ismeretgyűjtés a jelenben is zajlik, a tudásunk folyamatosan gyarapodik. Rajtunk múlik, hogy leszámolunk a félelemmel, és megismerkedünk a gombákkal. A gyilkos galóca nem egy mumus, ami szánt szándékkal megeteti magát a gyanútlan emberekkel. A többi mérgező gomba sem magától kerül a tányérunkba, hanem az ismeretek, a gyakorlat hiánya miatt.
A számunkra ártalmas gombák az élőhelyükön hasznos korhadékbontók vagy a fák partnerei. A mérgező vegyületeik ellenére teljesen ártalmatlanok. Ha felismered, nem eszed meg. Ennyi az egész. Ez a titka a gombamérgezés elkerülésének. Nem kell rémmeséket kitalálni róluk, és hamis információkkal riogatni egymást. A gombákkal semmi baj sincs, mi fújjuk fel…