Halloweeni cikkajánló

A 21. század (egyben 20-as éveim) elején önbizalom növelésre használtam a tökös ünnepet és pár évig minden Halloweenkor valaminek beöltöztem és végigvonultam városkám sétálóutcáján a barátnőimmel, akik szintén jelmezben voltak. 2005-ben utoljára öltöztem be. Próbáltam gyilkos galócára hasonlítani, ami a leghalálosabb gomba Európában. Népes rokonsága az egész világon jelen van, az amatőr gombászok szomorúságára. Állítólag, senki se kísérletezzen, a vakmerőek, hogy megismerjék a gyilkos galóca ízét világító tölcsérgombával együtt készítek el. Az utóbbi erősen hánytató hatású és a gombás étel 15-30 perccel később visszajön a gyomorból. A világító tölcsérgomba pompás narancsos-vöröses gomba, illik Halloween narancs-fekete színvilágába.
A sokféle mérgező gombánk közt van még egy, ami hasonló színű, de egészen más nemzetségben van. Ez a mérges pókhálósgomba, aminek méreganyaga a vesét teszi tönkre.
Azért a jó, ehető gomba közt is akad szép narancsos-rózsás színben pompázó, ami zöld lesz sérülés nyomán, ilyen az ízletes rizike, aminek plusz poénja, hogy megfesti a vizeletet, kiadós rizikés étel fogyasztása után másnap pirosasat pisilhetünk.
Ha még meglepőbbre vágysz, gonoszkodó csínyt kívánsz elkövetni, akkor megtréfálandó barátodnál rejts el boszorkánytojást. Meleg szobában pár órán belül kibújik belőle az erdei szömörcsög és dögszaga betölti a helyiséget. Ha jól elrejtetted, lehet keresni a bűz forrását.
Kísérteties neszek okozására tökéletesen alkalmas a golyógomba, aminek apró termőtestei fedett dobozba téve, a golyócskáikat a fedélre lődözve adnak hangot.
Feketés árnyalatú ételek ideális alapanyaga a sötét trombitagomba, ami frissen és szárítva is remek.
Amint látható, a gombákkal Halloween is szórakoztatóbb. Azért mérgező gombákat nem kell kóstolgatni, a viccnek is van határa, és szerintem senki se akar túl korán távozni az élők közül. Bulizzatok, egyetek sok sütőtököt, a gombából mértékkel, mert nehéz étel a kitin miatt, de az ízletes rizikének és a sötét trombitagombának ne álljatok ellen, finomak.
Nevessetek sokat, játszatok. Vegyetek fel maszkot, amivel a leginkább kifejezitek valódi önmagatokat. Minden szörny mi magunk vagyunk, és csak akkor kell tartanunk a sötét részünktől, ha sose néztünk szembe vele. Amit megismertél, már nem olyan félelmetes. Ilyenek a gombák is. Lapozgasd a blogom, a cikkajánló gombáin túl még több száz érdekes gomba vár téged, hogy megismerd.

Happy Halloween!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése