Csoda Békésben

A rókagombáért Cantharellus sp. kivételesen nem kellett átkelnem a határon és 100 kilométert utazni a Béli-hegységig. Ezek a termőtestek itt nőttek a szülőföldemen. Csak 20 kilométert mentem értük. Hihetetlen, döbbenet, élő csoda. Oké, eddig is értek meglepetések a háztájiban, például találtam párducgalócát Amanita pantherina és kajsza lisztgombát Clitopilus prunulus is. Ha ezek a fajok megtelepedhettek csöppnyi fás élőhelyeinken, akkor más üde lomberdei fajok szintén. Azonban a rókagomba egészen más kategória mint a mérgező galóca és a tölcsérgombákkal összetéveszthető lisztgomba. Elképzelhetetlennek tartottam a helyi jelenlétét, pedig hallottam híreket felőle, hogy itt-ott találtak. Úgy gondoltam, hiszem ha látom. Megláttam, és majd beszédültem az aljnövényzetbe a gomba mellé. Van egy szabály: a gomba ott nő, ahol akar. Ezt a rókagomba tökéletesen bizonyította nekem a mai napon. Elképedve állok a gombák szeszélyes, ugyanakkor szívós természete előtt. Hogyan lehetséges, hogy él nálunk?
Egykori, gyakorlatilag kiirtott zárótársulásunk, a tölgy-kőris-szil (keményfás) ligeterdő a gyertyános-tölgyesekkel rokon társulás. Ennek mementói a leromlott erdőmaradványok, például Mályvád. A telepített kocsányos tölgyeseink ligeterdei elemekkel gyarapodnak évtizedek alatt. Tehát a gomba megtalálhatja élőhelyeit. Egy veszély fenyegeti, hogy letermelik a lakhelyét, mert itt már csak gazdasági célú ültetvények vannak és pár foltnyi közjóléti telepítés. Ezért is csoda, hogy egy ennyire "kényes" gomba megél "erdeinkben".
Feltétlenül érdemes alapos kutatást végezni a fás élőhelyeinken, mert több érdekesség is előkerülhet. Jó lenne a ritkább fajok élőhelyeit helyi védelem alá venni. Egyszerűen minden kényesebb gombafaj jelenléte Békés megyében komoly érték. Reményt adnak rá, hogy a hegyvidéki erdőkből az üde lomberdei fajok visszatérhetnek hozzánk. Egy feladatunk van, meglévő élőhelyeiket óvni és újabb erdőket adni nekik. Ideje az erdőtelepítést folytatni.


Kiegészítés: A pontos faját illetően egyelőre tippem van: rozsdásodó rókagomba Cantharellus ferruginascens.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése