Halálos és ehetetlen


A gyilkos galóca Amanita phalloides és a zöldessárga pereszke Tricholoma sejunctum mérgező és ehetetlen gombapár. Egyikkel sincs dolgunk, mindkettőt a helyén kell hagyni. Azonban a két gomba párba állítása jól mutatja, hogy első ránézésre mennyire hasonlóak lehetnek a termőtestek. Mindkettő kalapja zöldes-barnás, szálasan mintázott, azonban a galócának nincs púpja, míg a pereszkének jól láthatóan kicsúcsosodik a kalap közepe. Feltűnő, hogy a galóca tönkjének alja szinte gömb alakú és rajta ott a bocskor, míg a pereszkéé kissé görbe és csupasz. A galóca (galléros!) tönkje a kalap színnel egyezően zöldesen mintás, a pereszkéé megsárgult a fogdosás hatására, de alapvetően fehér. Ami nem vehető ki a képen, hogy a galóca lemezei nem érik el a tönköt, míg a pereszkéé kis foggal lefutók, úgynevezett pereszkefoga van. Mindkettőnek fehér a spórapora, így lemezeik fehérek maradnak.
Ezek a termőtestek nem egy helyen nőttek, de élőhelyi igényeik alapján könnyen élhet a két gomba együtt, akár egy tölgyfával társulva. Felülről nézve a kalapjaikat a szakember is hümmög, hogy ki kicsoda. Azonban felemelve egy-egy termőtestet, egyből lelepleződnek.
A gyilkos galóca HALÁLOSAN MÉRGEZŐ, a zöldessárga pereszke ehetetlenül rossz ízű. Most két "rossz" gombát állítottam párba a szemléltetés érdekében, de mérgező és jó gombák közt is bőséggel akadnak hasonmások. A gombagyűjtés odafigyelést, fontos alapismereteket igénylő tevékenység! Szórakoztató, élvezetes, sok élményt ad, de ha nem ismered a legfontosabb mérgező gombákat, főleg a gyilkos galócát, akkor könnyen sokkoló rémálomba torkolhat a szép délután az erdőben. Amikor a gombás étel után másnap erőteljes hányás és hasmenés kap el valakit... az galóca mérgezés lesz. Kerüld el! Ne szedd le a fehér lemezes, galléros, bocskoros gombát! Mindig mutasd meg kezdőként a gombáidat szakértőnek!
A piaci, hatósági gombavizsgálat ingyenes.


Fontos tudnivaló: A galóca kalapján rágásnyom látható. Ez alapján sokan ehetőnek vélhetik, hiszen evett belőle valami, azonban a hidegvérű puhatestűek és ízeltlábúak anyagcseréje eltér a miénktől, ezen élőlények nem mérgeződnek meg a galócától. Mi viszont meghalhatunk az amatoxintól!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése