Helyzetjelentés

Kihasználtam az esőszünetet és tegnap körülnéztem Pósteleken. A korhadékbontók uralják a terepet, de találtam egy gyökérkapcsolt gombát is, a fotómon látható kicsike nemezestinórut.
Sajnos tele volt kukaccal. A melegebb időjárás a gombalegyeknek- és szúnyogoknak is kedvező. 

Gombásztársam galambgombákat talált, amik szintén fákkal társulnak.
Hétvégén egy mediterrán ciklon lesz felettünk, ami hűvösebb és csapadékos időt fog okozni. Szerencsére a hidegebb periódus nem lesz hosszú, nem fogja lehűteni a talajt, így a kedvenceink gond nélkül gyűjthetik az erőt a termőtestek növesztéséhez.
Ez az április inkább május, amit jól jelez a talajhőmérséklet. A csapadékosra fordult időjárás nagyon jó, mert még mindig több helyen vízhiány van a talajokban, így itt dél-keleten is. Ezért volt felemás a helyzet Pósteleken. Egyik fajból sem találtam özön mennyiséget, pedig a gombák jó időszakban szinte elárasztják a kedvenc élőhelyeiket. Remélem, erre hamarosan sor kerül, és végre gombaédenben sétálhatok! 

A türelem gombát terem.

Pósteleki fajlista:


Sárga kérészgomba
Bolbitius vitellinus
Szürkéslila pereszke Lepista sordida
Lila pereszke Lepista nuda
Fehér porhanyósgomba Psathyrella candolleana
Kerti tintagomba Coprinellus micaceus
Terülő csészegomba Peziza repanda
Fülőkerontó kocsonyagomba Syzygospora tumefaciens
Sörtés dücskőgomba Lentinus strigosus
Barna csengettyűgomba Pluteus cervinus
Rozsdásszárú fülőke Gymnopus dryophilus
Porhanyósgomba faj Psathyrella sp.
Nemezestinóru faj Xerocomus sp.


Kiegészítés: Kullancsokkal nem találkoztam. Kerülöm a sűrűbb, magasabb aljnövényzetű részeket. A nadrág szárát mindig beletűröm a zokniba, és körbefújom egy nagyon tömény szagú rovarriasztóval. Ez a szer annyira erős, hogy gázspraynek is jó lehet. Ettől függetlenül legyetek óvatosak, valójában nagyon sok vérszívó vár ránk erdőn-mezőn, de még a kertben is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése