Helyzetjelentés

Setya becenevű gombásztársunk megtalálta a szezon első vargányáját, talán egy vörösbarnát Boletus pinophilus. Az eddigi legkorábbi találat május nyolcadikai volt. Három héttel korábban került elő az idei első. Rendkívül enyhe és száraz volt a tél. (Ennek egyik negatív hatása, hogy sok a kullancs.) Szerencsére változott az időjárási helyzet és csapadékos lesz a hónap második fele, így egyre több helyen várható kedvenceink megjelenése. Jelenleg elszórt találatok vannak, nagyon egyenlőtlen a gombák eloszlása az országban.
Még terepen vannak a kucsmagombák közül: hegyes Morchella conica, ízletes M. esculenta és a fattyú Mitrophora semilibera. Egyre több találata van a májusi pereszkének Calocybe gambosa és a sárga gévagombának Laetiporus sulphureus. Itt-ott előbújt egy-egy gyapjas tintagomba Coprinus comatus, például az egyik helyi élőhelyén. Sőt a déli tőkegomba Agrocybe cylindracea szintén teremni kezdett.
Az erős hidegfront csak pár napig fogja éreztetni a hatását, utána meleg, csapadékos időszak várható, ami ideális a kedvenceinknek. Remélem, a GFS nem változik sokat, és tényleg jó idő köszönt ránk! Egyre nagyobb reményekkel járhatjuk az erdőt és a mezőt.


Kiegészítés: A tavasszal termő papsapkagombák is teremnek, amik hasonlítanak a kucsmagombákra. Szerencsére közel sem egyformák.
Fontos tudni, hogy a kucsmagombákat alaposan meg kell főzni, de még így is okozhatnak gyomorpanaszokat, ha valaki pont "allergiás" rájuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése