Gomba vagy növény?

Az Amorphophallus paeoniifolius virága a mérete miatt is csodálatos, de még fantasztikusabbá teszi a közepén lévő, papsapkagombára emlékeztető virágzati oszlop (torzsavirágzat), aminek tetejét gyűrött húsgombóc imitáció díszíti. A virág dögszagú, akárcsak számos rokona, köztük a leghíresebb a titánbuzogánya A. titanum. Ha egy példánya virágzik valamelyik botanikus kertben, egyből bekerül a hírekbe.
Ugyan az "elefántláb jamszgyökér" kisebb, de ugyanolyan látványos és népszerű kerti dísz a szaga ellenére. A virága feltűnő, levele kevésbé, azonban vegetatív életszakaszában is egyedi. Bokorra hasonlít a levél, de nem kétszikű növény, hanem egyszikű, a kontyvirágfélék Araceae családjába tartozik. Nagy, több kilós gumóból nő ki a virág vagy levél. A gumójáért termesztik, ami nem annyira finom mint a valódi jamszgyökereké Dioscorea spp., ettől függetlenül népszerű zöldség. Ázsia számos országában megtalálható és termesztik: Indonézia, Srí Lanka, Fülöp-szigetek, Malajzia, India stb. Hazánkban kizárólag szobanövény lehet, hiszen fagyérzékeny, trópusi csoda.
Egyik rokona jóval könnyebben beszerezhető, a csodagumó
Sauromatum venosum. Bárki megcsodálhatja egyedi életciklusát az otthonában majd a kertjében. Levirágzás után földbe kell ültetni, hogy kihajthasson a levele, és feltölthesse a gumóját tápanyagokkal.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése