Virtuális gombászat

Gombák: Pennsylvania rejtett kincsei

Megtaláltam a videómegosztón a gombás videók "szent grálját", mint ha a blogom videó változatát nézném, minden van benne, amire csak gondoltam a gombák kapcsán. Lenyűgöző. Tökéletesen bemutatja, hogy miért jó a gombák után futni. Alig fél óra alatt egy laikus is átfogó képet kap a természet különceiről. Tetszik.
Egyelőre pár apróságnak néztem utána, például a vicces nevű gombáknak: Fuzzy Foot  Xeromphalina campanella (sárga szegfűgomba), Turkey Tail Trametes versicolor (lepketapló), Pig's Ear Gomphus clavatus (disznófülgomba), Stinky Squid Pseudocolus fusiformis (nincs magyar neve), Bearded Tooth Hericium erinaceus (süngomba), Eyelash Cup Scutellinia scutellata (piros sörtéscsészegomba), Dead Man's Foot Xylaria polymorpha (bunkós agancsgomba), Big Laughing Gym Gymnopilus junonius (aranysárga lánggomba), Witch's Hat Hygrocybe conica (feketedő nedűgomba), és a Scrambled-egg Slime Fuligo septica (cservirág nyálkagomba, ami nem gomba.) Szerintem sokuk ismerős, akár innen a blogról.
A videóban szó van a gombamérgezésekről, a halálosan mérgező galócákról, a varázsgombákról, a gombatermesztésről, a gombák ismertetőjegyeiről, hogy mit nézünk meg egy termőtesten, bemutat egy gombafesztivált, szól a gombák negatív ténykedéséről is, például szelídgesztenye-kéregrák Cryphonectria parasitica, de többet mesél a jó dolgaikról, és végül betekintést enged a gombászklubok mindennapjaiba.
Ha laikus vagy, nem gondoltad volna, hogy ennyire szórakoztatóak és érdekesek a gombák.
 
Kiegészítés: Hasonló tematikájú ismeretterjesztő film A gombák rejtélyes élete.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése