Védett gomba a városban

Az óriás bocskorosgomba Volvariella bombycina legutóbb 2012. augusztusában termett az akkor még álló, halott vadgesztenyefában, amit azóta kivágtak. Most a tuskóján jelent meg a termőteste.
Tavaly óta figyeltem a fát, majd annak maradványát, reménykedve, hogy a gomba megmaradt és előbb-utóbb teremni fog. Szerencsém volt.  A gomba él és terem.
Remélem, hogy ez a tuskó megmarad, nem jut az előző famaradvány sorsára, amit idővel eltávolítottak és helyét betonnal fedték le. Abban is lakott egy óriás bocskorosgomba.
Bár ez a faj megtalálta életfeltételeit a városainkban is, de életesélyeit rontja, hogy folyton eltávolítjuk az elhalt lombos fákat, amikben élni szeretne. Ennek ellenére nem túl ritka. Védettségét a látványossága indokolja. Egy feltűnő gomba, ami ideális "reklámarca" a védett fajoknak. Tényleg nagyra nőhet. Az országos találkozón volt egy legalább 20 cm kalap átmérőjű példány! Az Árpád soron nődögélő termőtest jóval kisebb, aminek oka a szárazabb élőhely lehet. Itt ritkán tudott nagyra nőni.
Legalább tíz éve él az Árpád sor haldokló vadgesztenyefáiban. Amíg van tápláléka, addig gyönyörködhetünk benne. Jó lenne, ha a mostani termőteste teljesen kifejlődhetne, és senki se taposná el, szedné le. Hadd szórja el a spóráit, és gondoskodjon a faj fennmaradásáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése