Októberi zivatarok

Hajnalban volt egy kis eső, de reggelre kisütött a nap, majd egy-két órával később megérkeztek délről a zivatarok. A lementett radarképen már elvonulóban vannak Békés megyéből, de kicsit korábban nyári hangulatot adtak az őszi tájnak. Hihetetlennek tűnhet, de annyira nem ritka, hogy ilyenkor is előfordul zivatartevékenység. Sőt volt már decemberben és februárban is. Az utóbbi esetnél egy erőteljes melegedésre érkezett észak-nyugatról egy erős hidegfront. Fantasztikus volt az enyhe estében figyelni az észak-nyugati horizonton villogó lilás villámokat. Aztán éjfél körül havas eső zuhogott nyári zápor módjára villámok kíséretében. A mostani időjárás kevésbé extrém. Ráadásnak különösen kedvező nekünk, gombászoknak. A GFS az átlagosnál melegebb, száraz időt jelez. Tehát a mai, holnapi kiadós csapadékra jön egy nyugodt, enyhe szakasz, amikor a gombák ideális feltételek közt növeszthetik a termőtesteiket. Legalább egy hétig vagy még tovább is teremhetnek a kedvenceink. Ideális őszi szezon van délen.
Most jöttem rá, hogy szeptember huszadika óta minden hétvégén volt/van valamilyen gombás programom. Sőt jövőhétre is találtam egyet: a szarvasi Anna-ligetben lesz gombaismereti túra, amit végzett szakellenőr fog tartani. Tehát huszonhatodikán délelőtt tíztől indul a túra.
Most hétvégén Budapesten leszek, mert az Őszi Kertészeti Napok keretében kerül megrendezésre a gombakiállítás, amin a gombaismeretemet akarom gyarapítani. Gombaismeretből sosem elég.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése